Probanka v prvih osmih mesecih z dobičkom

Probanka je v prvih osmih mesecih letos ustvarila za 4,1 milijona evrov bruto dobička, na ravni skupine pa je ta znašal 5,1 milijona evrov. V letošnjem letu je glede na lansko obdobje povečala obseg kreditiranja za tri odstotke.

Objavljeno
01. oktober 2009 17.14
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Ljubljana - Probanka je v prvih osmih mesecih letos ustvarila za 4,1 milijona evrov bruto dobička, na ravni skupine pa je ta znašal 5,1 milijona evrov. Vloge so glede na enako lansko obdobje porasle za 13 odstotkov, kapitalska ustreznost je bila pri 10,5 odstotka, je povedala predsednica uprave Probanke Romana Pajenk.

Kot je Pajenkova na današnji novinarski konferenci ob odprtju novih prostorov banke v Ljubljani povedala glede jamstvene sheme, je glavno vprašanje, ali imajo banke dovolj razpoložljivih virov za financiranje v okviru sheme. "Ker je denarja v okolju premalo, tudi jamstvena shema ne more dati učinka," dodaja.

 

"Jamstvena shema je samo poroštvo, ni vir, ki bi ga lahko porabili za kredit. Ker je denarja v okolju premalo, tudi jamstvena shema ne more dati učinka," je dejala Pajenkova. "Mislim, da so banke naredile, kar so zmogle narediti," je dodala.

 

Probanka je v letošnjem letu glede na lansko obdobje povečala obseg kreditiranja za tri odstotke, medtem ko je bila povprečna rast kreditiranja v slovenskem bančnem sistemu v tem obdobju enoodstotna. "Tudi v tem letu smo glede na naše zmožnosti v kreditiranje gospodarstva usmerili vse, kar je bilo mogoče," pravi Pajenkova in dodaja, da je pridobivanje kreditov v tujini na bilateralni ravni nemogoče.

 

Predsednica uprave Probanke je povedala, da banka iz financiranja prevzemov družb nima odpisov. Celotno izpostavljenost npr. do Infond Holdinga je zaprla z delnicami Pivovarne Laško in Centra naložb, in sicer po "ugodni ceni, tako da iz tega nimamo izgub".


Probanka je bila, kot je znano, ena izmed bank, pri katerih je Infond Holding za zavarovanje posojil zastavil deleže v Pivovarni Laško in Mercatorju. Probanka, pri kateri je Infond holding zastavil 5,07 odstotka oz. 443.499 delnic Pivovarne Laško, je v postopku unovčitve zavarovanj 13. avgusta prodala 283.582 delnic Pivovarne Laško, 129.048 delnic Centra naložb kot poroštvo družbe Kolonel in 359.800 delnic Infond Holdinga kot poroštvo družbe Center Naložbe. Za celotno poplačilo je uporabila preostalo premoženje družbe in še dodatno prodala 159.917 delnic Pivovarne Laško. Posla z delnicami Pivovarne Laško sta bila vredna skupno 12,55 milijona evrov.

 

Probanka je danes v središču Ljubljane odprla nove poslovne prostore, za katere je namenila skupno 4,7 milijona evrov, od tega štiri milijone evrov za nakup in obnovo prostorov, 0,7 milijona evrov pa za opremo in informatiko.