Prodaja Murinega premoženja: čudna pomoč države

Država je pripravljena Aha Skupini prispevati za nakup Murinega premoženja tri milijone evrov, hkrati pa kot hipotekarna upnica zahteva za toliko višjo kupnino.

Objavljeno
11. februar 2011 22.02
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Murska Sobota – Pravzaprav že do podrobnosti dogovorjen posel o prodaji glavnine Murinega stečajnega premoženja Aha Skupini (Aha Group) iz Ljubljane, ki bi bil formaliziran na drugi dražbi (seveda če se na dražbi ne bi nepričakovano pojavil še kakšen radodarnejši kupec, kar pa je zelo malo verjetno), lahko pade v vodo. Davčna uprava se je v imenu države, ki je za bankami drugi največji hipotekarni upnik Mure, d. d., v stečaju, pritožila na višino kupnine oziroma začetne dražbene cene, 9,650 milijona evrov, ki jo je na predlog stečajnega upravitelja Branka Đorđevića določil stečajni sodni senat.

Davčna uprava pričakuje, da bi kupnina za prodajo Murinega premoženja na drugi dražbi znašala 12,5 milijona evrov. Ob takšni višini kupnine bi država dobila povrnjenega vsaj nekaj denarja, ki ga je izgubila zaradi neplačanih prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje delavcev pred predlanskimi stečaji štirih Murinih družb. Država je svoje jamstvo za plačilo prispevkov zavarovala s hipoteko na delu Murinih nepremičnin.

Če bo višje sodišče ugodilo pritožbi davčne uprave, se lahko zgodi, da lastnika Aha Skupine, Mojca Lukančič in Migel Buxton, odstopita od tako rekoč že dogovorjenega posla. Đorđević še verjame, da bo sodišče višino kupnine ocenilo kot pravilno in pošteno, kar pomeni, da bo druga dražba Murinega premoženja izpeljana po prvotnem načrtu, s katerim je soglašal tudi upniški odbor.

»Glavni paket Murinega premoženja smo na prvi dražbi prodajali za 26 milijonov evrov. Cena je bila očitno previsoka, saj med možnimi kupci ni bilo resnega zanimanja za sklenitev posla. Zato smo, kot je zakonsko dovoljeno, kupnino za nekoliko zmanjšani paket Murinega premoženja prepolovili. Kot edini resni kupec se je pojavila Aha Skupina. Ta že nekaj mesecev spremlja poslovanje največje delujoče in uspešne hčerinske družbe Mura in partnerji (1300 zaposlenih) in vse druge pomembne dogodke v zvezi z Muro. V pogovore se je prek Soda in ministrstva za gospodarstvo vključila tudi država, ki je pokazala konkretno pripravljenost za pomoč pri sklenitvi posla,« je povedal Branko Đorđević .

Če bi Aha Skupina (šest podjetij s 727 zaposlenimi in lanskim skupnim prihodkom 64 milijonov evrov) kupila družbo Mura in partnerji, ki je tudi lastnica družbe Mura EHM v prisilni poravnavi (vrednost prijavljenih terjatev njenih upnikov je 5,753 milijona evrov), družbe Mura AIKS, Mura Unikat v stečaju in Mura Zagreb, za normalno delo potrebne prostore in blagovni znamki mura in e.mura, bi država prispevala tri milijone. Te bi Aha Skupina kot nova lastnica morala v celoti vložiti v tehnološko posodobitev opreme.

Mojca Lukančič je včeraj povedala, da še vedno upa na realizacijo posla po dogovorjenem scenariju. »Dejstvo je, da postaja posel zaradi novega časovnega zamika čedalje manj zanimiv. Če bi Murino premoženje kupili na dražbi, ki je bila najprej načrtovana za ta mesec, pozneje pa zaradi zapleta za prvo polovico marca, bi nam še uspelo pripraviti kolekcije oblačil za poletje ter jesen in zimo in jih ponuditi kupcem. Z novo zamudo pri nakupu Murinega premoženja se bodo možnosti za sklepanje poslov s trgovci v tem letu zelo zmanjšale,« je povedala Lukančičeva.