Profil: Dominique Strauss-Kahn

Dominique Strauss-Kahn, izvršni direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) bo po vse glasnejših ugibanjih kandidiral na francoskih predsedniških volitvah prihodnje leto. IMF je v času, ko je bil Strauss-Kahn njegov direktor, ključno pripomogel k stabilnosti držav z evrom in reševanju grške krize.

Objavljeno
06. marec 2011 17.29
Karmen Lugarič, delo.si
Karmen Lugarič, delo.si
Kdo: Izvršni direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) bo po vse glasnejših ugibanjih kandidiral na francoskih predsedniških volitvah, ki bodo naslednje leto. Mandat v IMF se mu izteče septembra 2012, za še enega pa se menda ne bo potegoval. Sam se o kandidaturi za predsednika Francije še ni izrekel, medtem pa analitiki njegove izjave ocenjujejo že kot pritrdilne.

V IMF: Francoz med službovanjem v IMF ni postal ravno simbol institucije, je pa IMF v času, ko je bil Strauss-Kahn njegov direktor, ključno pripomogel k stabilnosti držav z evrom in reševanju grške krize. »Medtem ko se je kriza v Evropi kazala v vse večjih razsežnostih, politiki in finančniki pa niso imeli pravega odgovora nanjo, je bilo videti, kot da en Evropejec v njej neznansko uživa,« je o Dominiquu Strauss-Kahnu zapisal BBC. David Marsh, avtor knjige Evro – Politika nove svetovne valute, je dejal, da Strauss-Kahn kot Francoz in politik nikoli ni bil za to, da bi se IMF vmešal v nekaj, kar je evropski problem, zdaj pa se je znašel v položaju, ko je sam pri IMF zadolžil Evropo. Kahn je postal direktor IMF leta 2007 na predlog predsednika Nicolasa Sarkozyja, politični analitiki pa so potezo opredelili kot poskus, da se ga slednji znebi iz države. Sedež IMF je namreč v Washingtonu.

Življenjska pot: Nekdanji francoski minister za industrijo (1991–1993), finančni minister (1997–1999) in profesor na različnih fakultetah se je rodil leta 1949, v premožnejši levo usmerjeni judovski družini, ki je živela v Maroku. Leta 1960 je morala zaradi uničujočega potresa oditi. V Monaku je Kahn preživel mladost, v Parizu pa doštudiral pravo in ekonomijo ter postal doktor znanosti iz obeh ved. Leta 1968 se je pridružil protivietnamskim demonstracijam, vendar kot profesor ni predaval o potrebi po svetovni revoluciji, ampak o praktičnih straneh prava in ekonomije. Bil je tudi župan manjšega mesta Sarcelles na obrobju Pariza. Politično prepoznavnost je pridobil leta 1997, ko je postal finančni minister v socialistični vladi Lionela Jospina. Dve leti zatem je odstopil, saj je bil obtožen korupcije, vendar je bil pozneje krivde opran.

Zelo zasebno: Je šarmanten, zapeljuje z besedami, znajo o njem povedati ženske. Človek, ki se ga je prijel vzdevek »hot rabbit« (vroči zajec), je preživel tudi seksualni škandal z eno od uslužbenk IMF, za kar se je moral v Washingtonu javno opravičiti, medtem ko mu to v Franciji, kjer so navajeni, da imajo visoki politični predstavniki ljubice, ni škodilo, je zapisal BBC.

Zabeleženo: Nekateri se ga spomnijo kot šampiona francoske privatizacije, saj je v času ministrovanja prodal več državnih velikanov izgubarjev, drugi po zategnitvi proračunskega pasu pred sprejetjem evra, tretji po rešitvi evra in grške krize. Pred enim tednom so javnomnenjske ankete pokazale, da bi Strauss-Kahn, če bi bile volitve zdaj, premagal sedanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja z 61 odstotki glasov. Revija Time ga je poimenovala »Človek sodobne levice«.