Proizvodnja slovenske industrije avgusta višja

Obseg industrijske proizvodnje je bil avgusta za skoraj pet odstotkov višji kot julija, v primerjavi z lanskim avgustom pa se je medtem znižal za dobrih 18 odstotkov, je sporočil državni statistični urad.

Objavljeno
09. oktober 2009 13.13
Ne ve se, koliko ponarejenih kovancev se je znašlo na evropskem trgu denarja
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - Industrijska proizvodnja je bila v prvih osmih mesecih letos glede na enako obdobje lani nižja za 21 odstotkov. Industrijska proizvodnja v avgustu letos je bila v primerjavi z julijem nižja le v rudarstvu (za dva odstotka), v predelovalnih dejavnostih in v oskrbi z električno energijo, plinom in paro pa je bila višja (za pet odstotkov oz. za dober odstotek).

Glede na avgust lani pa je bila letošnja avgustovska industrijska proizvodnja višja v rudarstvu (za 13 odstotkov), v preostalih dveh dejavnostih pa je bila nižja (v predelovalnih dejavnostih skoraj za 20 odstotkov, v oskrbi z električno energijo, plinom in paro pa za devet odstotkov).

Industrijska proizvodnja v prvih osmih mesecih letošnjega leta pa je v primerjavi z enakim obdobjem lani upadla v vseh treh dejavnostih - v rudarstvu za šest odstotkov, v predelovalnih dejavnostih za 22 odstotkov, v oskrbi z električno energijo, plinom in paro pa za sedem odstotkov.

Po namenskih skupinah proizvodov je bila industrijska proizvodnja avgusta letos v vseh skupinah višja kot v juliju 2009: v skupini proizvodov za vmesno porabo za dobra dva odstotka, v skupini proizvodov za investicije prav tako za dobra dva odstotka, v skupini proizvodov za široko porabo pa skoraj za osem odstotkov.

V primerjavi z avgustom 2008 pa je bila proizvodnja v vseh treh namenskih skupinah nižja: v skupini proizvodov za vmesno porabo skoraj za 18 odstotkov, v skupini proizvodov za investicije skoraj za 22 odstotkov, v skupini proizvodov za široko porabo pa za 18 odstotkov. Približno za prav toliko je upadla proizvodnja v vseh treh namenskih skupinah tudi v prvih osmih mesecih 2009 v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2008.

Zaloge industrijskih proizvodov pri proizvajalcih so se v avgustu letos v primerjavi julijem nekoliko povečale (za 0,4 odstotka); v primerjavi z lanskim avgustom pa so se zmanjšale, in sicer skoraj za štiri odstotke. V prvih osmih mesecih letos pa so bile zaloge industrijskih proizvodov v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2008 večje za štiri odstotke.

Avgusta višji primanjkljaj v slovenski zunanji trgovini

Slovenija je avgusta izvozila za 1,06 milijarde evrov, uvozila pa za 1,22 milijarde evrov blaga. Blagovni primanjkljaj je znašal 163,62 milijona evrov, medtem ko je v mesecu poprej znašal le 37,8 milijona evrov. Pokritost uvoza z izvozom se je tako z julijskih 97,4 odstotka znižala na 86,6 odstotka.

Blago, odpremljeno v države članice EU, je bilo vredno 702,7 milijona evrov (66,5 odstotka izvoza vsega blaga), blago, prejeto iz držav članic EU, pa je bilo vredno 965,7 milijona evrov (79,1 odstotka vsega uvoženega blaga). V države, ki niso članice EU, je Slovenija izvozila za 354,4 milijona evorv blaga, od tam uvozila pa za 255,1 milijona evrov blaga.

Po začasnih podatkih je Slovenija v prvih osmih mesecih letos izvozila za 10,39 milijarde evrov blaga (to je za 22,6 odstotka manj kot v enakem obdobju leta 2008), uvozila pa za 10,89 milijarde evrov blaga (ali za 29,9 odstotka manj kot v enakem obdobju leta 2008). V tem obdobju je primanjkljaj v blagovni menjavi s tujino znašal 500,5 milijona evrov, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 95,4-odstotna.