Prostovoljna poravnava z dokapitalizacijo

Nadzorni svet Petrola je potrdil predlog uprave za prostovoljno poravnavo z bankami upnicami v Istrabenzu. Danes bo tako poslala že tretji predlog rešitve Istrabenza, v sredo in petek pa z njimi pričakuje tudi pogovore na to temo.

Objavljeno
10. november 2009 14.54
Maja Grgič
Maja Grgič
Ljubljana - Nadzorni svet Petrola je včeraj pozno popoldne potrdil predlog uprave za prostovoljno poravnavo z bankami upnicami v Istrabenzu in ga označil za dobrega. Petrol bo tako bankam danes poslal že tretji predlog rešitve Istrabenza, v sredo in petek pa z njimi pričakuje tudi pogovore na to temo. Tokratni predlog prostovoljne poravnave temelji na dokapitalizaciji koprskega holdinga. Predsednik uprave Petrola Aleksander Svetelšek je prepričan, da je dober, ker vse deležnike, od Istrabenza in lastnikov do bank, postavlja v enakopraven položaj in omogoča ohranitev poslovanja družbe.

 

Kakšna je vrednost predvidene dokapitalizacije, Svetelšek včeraj ni mogel povedati, ker da bo ta odvisna od nove cenitve Istrabenza. Dejal pa je, da bi Petrol svoj delež v koprskem holdingu na ta način povečal za največ desetino, torej do 43 odstotkov. Za večji delež bi namreč moral ponovno objaviti prevzemno ponudbo.

 

Spomnimo, da je bil predlog s takšno dokapitalizacijo aktualen že pred približno pol leta in je takrat predvideval povečanje kapitala za 11 milijonov evrov; sedem milijonov bi prispeval Petrol, štiri milijone pa NFD Holding, ki je prav tako solastnik Istrabenza. Nadzorniki prvega so takrat dokapitalizacijo zavrnili, nadzorniki drugega pa potrdili. Poznavalci menijo, da se tudi zdaj številke ne bodo veliko razlikovale.

 

Svetelšek o novem predlogu ni hotel biti bolj konkreten. Po neuradnih informacijah pa poleg dokapitalizacije predvideva tudi reprogram in podaljšanje poplačila Istrabenzovih dolgov. Odkup bančnih dolgov z diskontom tako ni več v igri.

 

Po Svetelškovih besedah je s predlogom prostovoljne poravnave seznanjen tudi NFD Holding. To nam je potrdil tudi prvi mož tega holdinga Stane Valant: »Sem seznanjen in NFD Holding podpiram ta predlog, ker menim, da bo dobra podlaga za prostovoljno poravnavo, ki je najboljša rešitev za vse.«

 

Predsednik uprave Aleksander Svetelšek je včeraj dejal, da Petrol denar za dokapitalitzacijo ima. V družbi so še zatrdili, da najnovejši predlog ne predvideva dodatne obremenitve družbe. »Petrolov primarni interes je še vedno ohraniti energetski steber Istrabenza, hkrati pa je pri morebitni prodaji preostalih naložb vedno zasledoval cilj doseganja najvišje vrednosti vseh naložb. Skorajda vsi dosedanji predlogi so vodili v smer stečaja Istrabenza, pri čemer bi banke upnice prodajale naložbe po načelu čimprejšnje prodaje, s tem pa ne bi dosegle najvišjih vrednosti. Nadzorni svet zato podpira prizadevanja uprave Petrola za zaščito premoženja skupine Istrabenz v korist vseh deležnikov Istrabenza ter še posebej v korist Petrola,« so po seji sporočili iz Petrola.

Več v torkovi tiskani izdaji Dela