Protialkoholni sistem za vozila

Japonska Toyota razvija nov protialkoholni sistem za motorna vozila, s katerim želi opitim voznikom preprečiti, da bi upravljali z vozili. Opremo nameravajo namestiti predvsem v določena vozila večjih avtoprevoznikov in vladnih organizacij.

Objavljeno
31. avgust 2009 18.42
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Tokio - Japonska Toyota razvija nov protialkoholni sistem za motorna vozila, s katerim želi opitim voznikom preprečiti, da bi upravljali z vozili. Sistem bo namreč preprosto blokiral vžig motorja, če bo pri vozniku zaznal preveliko količino alkohola v izdihanem zraku.

Kot so sporočili iz Toyote, bo sistem med drugim vseboval napravo za izvajanje alkotesta, ki ga bo moral voznik izvesti pred zagonom motorja. Če bo ta pozitiven, bo sistem opitega voznika fotografiral z vgrajenim digitalnim fotoaparatom, kar bo služilo predvsem lažji identifikaciji "nevestnega" voznika. Sistem bo voznika ob tem še opozoril pred nadaljevanjem vožnje oz. blokiral zagon motorja njegovega vozila.

Toyota omenjeni sistem že testira na tovornjakih proizvajalca Hino Motors, omenjeno opremo pa nameravajo namestiti predvsem v določena vozila večjih avtoprevoznikov in vladnih organizacij. Podoben sistem razvijajo tudi pri japonskem Nissanu.