Provizija je odvisna od tega, s katero kartico dvigujete in kje

Plačilna kartica je nepogrešljiva spremljevalka v naših denarnicah. Mnogim pomeni najudobnejši način plačevanja, a treba je imeti pred očmi, da lastništvo kartic in storitve, ki jih omogočajo, niso zastonj.

Objavljeno
19. oktober 2009 16.49
Dragica Sušnik
Dragica Sušnik
Plačilna kartica je nepogrešljiva spremljevalka v naših denarnicah. Mnogim pomeni najudobnejši način plačevanja, a treba je imeti pred očmi, da lastništvo kartic in storitve, ki jih omogočajo, niso zastonj. Za dvig gotovine na avtomatih (BA) drugih bank nam bo večina bank zaračunala provizijo, znesek, ki ga bomo plačali za storitev, pa se med ponudnicami razlikuje. Provizija je odvisna tudi od tega, ali dvigujemo gotovino z licenčnimi karticami tujih izdajateljev (MasterCard, Visa, American Express, Diners Club), ali s tistimi, ki jih izdaja naša banka; ali gre za debetno kartico ali za kartico z odloženim plačilom. Cena nadomestila je odvisna tudi od tega, ali dvigujemo s kartico v območju evra ali v preostalih državah.

Za dvige so cenejše debetne


Od februarja 2006 dvigovanje gotovine na BA po Sloveniji ni več brezplačna storitev, že prej pa jo je bilo treba plačati, če smo s kartico dvigovali v tujini. Vse banke omogočajo brezplačno dvigovanje gotovine v svojem omrežju bankomatov, torej na tistih, ki so jih same postavile. Uporabo BA drugih družb pa zaračunajo po svojih veljavnih cenikih.

 

V tujini se nam načeloma bolj izplača enkrat dvigniti večji znesek, kot večkrat manjšega. O pogojih poslovanja se je dobro poučiti, še posebno se je treba zavedati, da debetne kartice (na primer znamke Maestro) in kartice z odloženim plačilom (MasterCard, Visa, Diners, American Express) po svojih lastnostih niso enake. Dvigovanje gotovine z drugimi je precej dražje. S pomočjo podatkov iz tabele si lahko izračunamo, koliko bi nas stalo na primer deset dvigov gotovine z eno ali drugo kartico na domačih ali tujih BA. Dvigovanje gotovine z debetno kartico lahko opravimo v več kot 80 državah sveta in na več kot dveh milijonih prodajnih mest, v bankah in na BA.

 

Brezplačno je lahko tudi v tujini


Če banke združijo moči in mrežo bankomatov, je to za komitenta ponavadi ugodneje: na primer NLB ima skupaj z Banko Celje, ki je članica NLB Skupine, v lasti več kot 800 bankomatov po vsej Sloveniji (skoraj polovica vseh v državi). Na njih je dvig gotovine za njihove stranke brezplačen. Enako velja tudi za dvige na BA bank NLB Skupine zunaj Slovenije, v petih državah z območja JV Evrope: v Črni gori, Republiki Srbski, Federaciji BiH, Makedoniji, na Kosovem in v Srbiji. Teh bankomatov je že več kot 1000. V NLB trdijo, da stranke obvestijo o značilnostih in nadomestilih za dvige gotovine z bančno ter s kartico z odloženim plačilom stranke, saj gre za dve različni storitvi. Seveda pa je tudi od stranke odvisno, ali se odloči za eno ali drugo storitev glede na svoje potrebe. Opozarjajo pa, da za dvig gotovine na BA v tujini veljajo enaki pogoji oziroma nadomestilo, kot za dvig gotovine na BA druge banke v Sloveniji, če je dvig opravljen v evrih ali švedskih kronah v državah EU (gre za tako imenovano uredbo 2560/2001). V preostalih državah pa veljajo drugačni pogoji oziroma višje nadomestilo.

 

UniCredit Slovenija je članica bančne skupine UniCredit Group, ki posluje v 22 državah, na bankomatih njihovih članic pa je za komitente UniCredit Banke dvig z bančno kartico Maestro brezplačen. Pravijo, da stranke o možnosti brezplačnih dvigov obveščajo na spletni strani, na izpiskih in v bančnih enotah.

 

V Deželni banki Slovenije (ta ima 34 bankomatov v državi) ocenjujejo, da njihove stranke pri dvigovanju gotovine ne zamenjujejo debetne kartice in kartice z odloženim plačilom. Podobno pravijo v Hypo Alpe-Adria Banki, ki je ena od tistih, ki svojim komitentom ne zaračunavajo dviga gotovine z debetno kartico, če ga stranka opravi v evrih ali švedskih kronah.

 

Po izkušnjah Abanke, ki ima v državi 229 lastnih BA, stranke več dvigujejo z debetnimi karticami kot s karticami z odloženim plačilom. V Gorenjski Banki prav tako pravijo, da je primerov dvigovanja s kartico z odloženim plačilom relativno malo. Stranke opozarjajo na razliko med obema produktoma že ob naročilu kartice. Pritožb niso dobili, saj so stranke, ki uporabljajo kartico Activa MasterCard, seznanjene z višjo provizijo. Podobno pravijo v Novi KBM - menijo, da imetniki dobro poznajo lastnosti kartic in se za dvige namenoma odločajo za uporabo ene ali druge.

 

Pavšal


Zanimiva je praksa Banke Koper, ki v krajih, kjer nima svoje poslovalnice oziroma bankomata, komitentom ne računa nadomestila za dvig gotovine na Pošti Slovenije (podobno politiko ima tudi Gorenjska banka, le da so dvigi brezplačni na bankomatih vseh bank). Strankam omogoča tudi neomejeno število dvigov gotovine na BA drugih bank v Sloveniji in območju evra po enotni tarifi 1,50 evra mesečno.

 

V Sloveniji plačilno kartico American Express izdaja družba Intesa Sanpaolo Card, ki zaračunava enako provizijo za dvige gotovine doma in v tujini, v evrskem in neevrskem območju. Ker družba nima lastnih bankomatov, se za sprejem kartice v Sloveniji dogovarja z drugimi bankami. Kartice bodo v Sloveniji na BA začeli sprejemati predvidoma naslednje leto. Tudi v Diners Clubu bodo mrežo razširili, že zdaj je mogoče z njihovo kartico dvigovati na dvesto BA, do konca leta bo storitev možna na več kot 90 odstotkih BA po Sloveniji.