Prvi krog pogajanj v Gorenju je končan

Uprava družbe Gorenje je pogajalsko skupino med drugim seznanila tudi s pripravo izračuna za popravek najnižjih plač socialno najbolj ogroženih zaposlenih. Pogajanja se bodo nadaljevala v petek.

Objavljeno
23. september 2009 10.46
Ma.B./Da.O./Nejc Gole/STA
Ma.B./Da.O./Nejc Gole/STA
Velenje - Pogajalska skupina, ki jo sestavljajo predstavniki zaposlenih in sindikata Gorenja, je na uvodnem sestanku Gorenjevo upravo prvič seznanila s svojimi zahtevami. Uprava družbe je pogajalsko skupino seznanila med drugim tudi s pripravo izračuna za popravek najnižjih plač socialno najbolj ogroženih zaposlenih.

Prav tako je uprava Gorenja članom pogajalske skupine predstavila način ohranitve kreativnih, razvojno naravnanih delovnih mest, ne da bi bila pri tem ogrožena konkurenčnost Gorenja in njegovo pozitivno poslovanje, so danes sporočili iz Gorenja. Navajajo tudi, da mora uprava družbe upoštevati vse deležnike in uravnotežiti njihove interese.


Vodja pogajalske skupine Žan Zeba pa je povedal, da so njihove zahteve 10-odstotno zvišanje plač, osnova bi bila lanska oktobrska plača, prehod na 40-urni delovni čas s 1. oktobrom letos in izplačilo draginjskega dodatka v višini 150 evrov tudi za september. Za izplačilo draginjskega dodatka v avgustu delavcem z najnižjimi plačami v proizvodnji ter pripravi proizvodnje, kot tudi tistimi, ki so na čakanju na domu, je Gorenje namenilo okrog 800.000 evrov. Pogajanja z upravo Gorenje se bodo nadaljevala v petek.


Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je že pred začetkom pogajanj povedal, da so zahteve po višjih plačah previsoko postavljene.

Če bo treba, bo stavkala cela panoga

Rotomatika, Metal Ravne, Adria Mobil, Iskra Avtoelekrika, Prevent TRO, Štore Steel, Valis Štore, Livarna Maribor, Carrera Optyl in TCG Unitech. To so nekatera podjetja, kjer lahko pride do podobnih uporov kot v Gorenju, je na novinarski konferenci naštela predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) Lidija Jerkič. Če bo v teh ali drugih podjetjih prišlo do zastojev v pogajanjih in do napovedi stavke, bo SKEI napovedal solidarnostno stavko delavcev v celotni panogi, je obljubila Jerkičeva.

»Če se bodo upirali delavci, se bodo upirali sindikati. Čas za socialni dialog je izjemno zaostren. V naših sindikatih celo razmišljamo o izstopu iz socialnega dogovarjanja. Če bo treba bomo odpovedali kolektivne pogodbe, zato da bomo delodajalcem dopovedali, da se lahko in morajo pogovarjati z organizirano institucijo,« je dejala.

V sindikatu, ki ima okoli 36.000 članov, kar je 40 odstotkov zaposlenih v panogi, so danes napovedali tudi ponovno odprtje pogajanj za plače po tarifnih prilogah treh kolektivnih pogodbah dejavnosti, pri čemer bodo zahtevali, da bo najnižja izplačana plača po posameznih tarifnih razredih vsaj 650 evrov bruto. SKEI zahteva tudi dvig minimalne plače na vsaj 550 evrov neto in umik pokojninske in zdravstvene reforme do konca krize.

Jerkičeva je še rekla, da sindikati niso krivi za nastale razmere v Sloveniji, saj da sindikat ne more biti odgovoren za splošno klimo. Pri tem vendarle priznava, da tudi oni niso brez napak in da del krive nosijo tudi sindikati. Predvsem zato, ker ne znajo komunicirati ne z notranjo in zunanjo javnostjo. Zato denimo že razmišljajo o večji profesionalizaciji.