Prvo skupno srečanje o ohranitvi ogroženega tuna

V japonskem mestu Kobe se je začelo prvo srečanje na temo ohranitve staleža močno ogroženega tuna, ki se ga udeležuje pet mednarodnih regionalnih organizacij.

Objavljeno
22. januar 2007 14.30
Tuna
Tokio - V japonskem mestu Kobe se je začelo prvo srečanje na temo ohranitve staleža močno ogroženega tuna, ki se ga udeležuje pet mednarodnih regionalnih organizacij za upravljanje ribjih zalog, številni okoljevarstveniki ter okoli 300 predstavnikov ribiške industrije in vlad iz 60 držav. "Stalež tuna se je zaradi prekomernega ribolova v oceanih močno zmanjšal, zato se moramo s tem problemom spopasti globalno," je dejal direktor japonske ribiške agencije Toširo Širasu.

Na srečanju bo beseda tekla o načinih za okrepitev sodelovanja in izmenjave podatkov med regionalnimi organizacijami, ki spremljajo in nadzorujejo stalež tuna v oceanih. Udeleženci srečanja bodo tako poskušali oblikovati okvir, ki bo tudi od ribičev, ne le izvoznikov, zahteval certifikat o izvoru ulovljenega tuna. V ospredju pozornosti bo tudi sistem nadzora od ulova do prodaje tuna na svetovnem trgu.

Močno razvito ribištvo na Japonskem

Da srečanje gosti Japonska, ni presenetljivo, saj je to ena od držav, kjer je tun pomemben del vsakodnevne prehrane. Japonska se je zaradi prekomernega ribolova zato že večkrat znašla pod plazom kritik naravovarstvenikov.

"Japonska je država z močno razvitim ribištvom in veliko porabo tuna, zato želimo prevzeti vodstvo pri vzpostavljanju sistema nadzora, ki bo omogočil uravnoteženo in trajnostno upravljanje s tem dragocenim naravnim virom," je poudaril Takai Sakamoto iz tamkajšnje ribiške agencije.

Ogroženost modroplavutega tuna dokazujejo tudi podatki Mednarodne komisije za ohranitev tuna v Atlantiku. Leta 2004 se je delež odraslih tunov, sposobnih za drstenje, v zahodni polovici oceana zmanjšal na okoli 19 odstotkov staleža iz leta 1975. "Tun hitro izginja, obstoj pomembnih zarodov je zaradi slabega upravljanja izpostavljen visokemu tveganju, da bo popolnoma uničen," je v izjavi zapisala okoljevarstvena skupina World Wide Fund For Nature.