Puhan na čelu Slovenskih železnic

Nadzorni svet Holdinga Slovenske železnice je na seji za generalnega direktorja družbe imenoval Petra Puhana.

Objavljeno
15. marec 2007 19.45
Jože Jurkovič, generalni direktor Holdinga SŽ
Ljubljana - Nadzorni svet Holdinga Slovenske železnice je danes za generalnega direktorja družbe imenoval Petra Puhana. Štiriletni mandat bo nastopil 1. aprila, je po seji nadzornikov povedal predsednik nadzornega sveta, državni sekretar na ministrstvu za promet Peter Verlič. Puhan, ki bo najprej pregledal stanje Slovenskih železnic, zagotavlja, da se bo v svojem mandatu osredotočil na izboljšave in prenovo železniške infrastrukture.

Na ponovni razpis za generalnega direktorja Holdinga Slovenske železnice, ki je bil objavljen 19. februarja, se je prijavilo osem kandidatov, od tega so štirje izpolnjevali vse pogoje. "Nadzorni svet ocenjuje, da je Puhan na podlagi predstavitve, referenc in programa, ki ga je predstavil, primeren generalni direktor železnic," je zatrdil Verlič.

Kadrovskih okrepitev Puhan ne načrtuje


Puhan bo najprej pregledal stanje Slovenskih železnic, ki so lani izboljšale poslovanje. "Podrobno bom pregledal stanje, povezal ključne kadre, z ekipo predvidel izboljšave in skupaj bomo poiskali slabosti in prednosti," je zatrdil Puhan. Po njegovi oceni se da podjetje kljub nekaterim težavam uspešno voditi, železnice pa bi lahko postale najboljši operater v tem delu 5. in 10. prometnega koridorja.

Kadrovskih okrepitev Puhan zaenkrat ne načrtuje, saj je prepričan, da bo dober kader našel med zaposlenimi. Če se bodo potrebe o okrepitvi kadra pokazale, pa bo to tudi naredil, poudarja. Ob tem se zaveda težavnosti sodelovanja z reprezentativnimi sindikati. "Reprezentativnih sindikatov je tukaj veliko, zato bo delo naporno. Po naravi sem konstruktiven, kooperativen in pragmatičen, zato sem prepričan, da bomo našli rešitve," je povedal.

Razvoj železnic je po Puhanovem prepričanju zagotovo tudi cilj sindikata. Kot je zatrdil, se z reprezentativnimi sindikati še ni sestal, bo pa to storil kmalu po nastopu položaja.

Kot glavni motiv za sprejem položaja generalnega direktorja Holdinga Slovenskih železnic 48-letni Puhan izpostavlja velikost izziva. "To je zame največji izziv v življenju," je zatrdil. Puhan je bil od lanskega septembra zaposlen v ravenskem Metalu, pred tem pa je bil dve leti generalni direktor direktorata za notranji trg pri ministrstvu za gospodarstvo.

Kot je znano, je Holding Slovenske železnice brez generalnega direktorja od oktobra lani, ko je s tega mesta odstopil Jože Jurkovič. Po njegovem odstopu kot namestnik direktorja železnice vodi Branko Omerzu.

Nadzorni svet železnic je sicer že konec oktobra objavil razpis za generalnega direktorja. Nanj se je prijavilo 10 kandidatov, a nadzorniki niso izbrali nobenega. Februarja letos je bil nato objavljen ponoven razpis, ki se je končal s Puhanovim imenovanjem na položaj generalnega direktorja.