Pust ponudil odstop

Matjaž Pust je na seji sveta Kobilarne Lipica odstopil z mesta direktorja javnega zavoda in ponudil odstop z mesta direktorja družbe Lipica Turizem. Svet zavoda bo zato vladi predlagal, naj Pusta razreši.

Objavljeno
11. september 2009 20.17
Ali v.d. direktorja Lipice Matjaž Pust obtoženega Edbina Tavčarja ni želel ali ni mogel sprejeti?
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Lipica - Matjaž Pust je na današnji seji sveta Kobilarne Lipica odstopil z mesta direktorja javnega zavoda in ponudil odstop z mesta direktorja družbe Lipica Turizem. Svet zavoda je zato sklenil predlagati vladi, naj Pusta razreši z mesta prvega moža lipiške kobilarne, je v izjavi novinarjem povedal predsednik sveta Igor Trebec.

Svet lipiške kobilarne je na seji, ki se je začela ob 10. uri in še vedno traja, obravnaval Pustovo izjavo, da odstopa z mesta direktorja javnega zavoda Kobilarna Lipica ter sklenil vladi predlagati, da dosedanjega direktorja lipiške kobilarne razreši. Pust je ponudil tudi odstop z mesta direktorja družbe Lipica Turizem, zato svet zavoda vladi predlaga, naj odloči v skladu z določbami zakona o Kobilarni Lipica, stanjem v sodnem registru in pogodbo o sodelovanje med Pustom in družbo, je povzetek osrednje točke seje predstavil Trebec.

 

Po njegovih besedah je tak sklep podprlo vseh sedem prisotnih članov sveta zavoda. Z odstopom se strinjajo, ker gre za "nov koncept gledanja na kulturni spomenik", mnenje sveta pa je, da bi bilo mogoče varstvo kulturne dediščine in konjeništvo v Lipici z drugačnim vodenjem zavoda izboljšati, je še povedal Trebec. Svet Kobilarne Lipica je namreč prepričan, da ureditev z enim direktorjem javnega zavoda in družbe Lipica Turizem ni ustrezna.

 

Pust, ki je lipiško kobilarno vodil dobra tri leta, je pojasnil, da je odločitev o odstopu sprejel, ker je to "boljše za Lipico". Poudaril je, da je bilo v kobilarni veliko narejenega, tudi z ločitvijo javnega in gospodarskega dela, a hkrati priznal, da se je v javnem delu kobilarne lahko uspešnejši nekdo, ki se bolje spozna na konje, rejo in vodenje farme.

 

Sicer je Pust pripravljen sprejeti izziv nadaljnjega vodenja družbe Lipica Turizem. "To me zanima," je dejal novinarjem. Temu ne nasprotuje niti Trebec. "Moje osebno mnenje je, da so lahko za gospoda Pusta tukaj izzivi," je dejal.

 

Kdaj naj bi vlada odločala o Pustovi razrešitvi, Trebec ni vedel, po njegovih besedah pa bi razpis za novega direktorja javnega zavoda Kobilarna Lipica objavili v enem mesecu. Na čelu kobilarne vidi organizatorja, ekonomista ali strokovnjaka s področja varstva kulturne dediščine. Prav slednjemu, kar je tudi del javne službe, se bo treba v Lipici posvetiti, saj trenutno za to v sistematizaciji ni predvidenega delovnega mesta, je opozoril Trebec.

 

"Veliko smo naredili, mogoče pa bo nov človek naredil več. Vse v okvir tega, koliko proračuna ima Lipica," je na finančno stanje v kobilarni opozoril Pust. Po prvih petih mesecih letošnjega leta je javni zavod ustvaril 591.000 evrov izgube, Lipica turizem pa 315.000 evrov. "Če se je lastnik odločil, da bo neko dejavnost opravljal, je pač to treba financirati," je v zvezi s tem dejal Trebec.