Quelle v likvidacijo

Za insolventno nemško podjetje za kataloško prodajo Quelle ni več rešitve. Po besedah stečajnega upravitelja krovne družbe Arcandor so si neuspešno prizadevali najti kupca za družbo, zato ni nobene druge možnosti več kot likvidacija.

Objavljeno
20. oktober 2009 11.58
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Nürnberg - Stečajni upravitelj Klaus Hubert Görg bo zaposlene o nadaljnjih postopkih obvestil danes dopoldne. Družba, ki je od junija skupaj s lastnikom Arcandorjem ter dvema sestrskima družbama v stečajnem postopku, je nazadnje zaposlovala 10.500 ljudi.

Stečajni upravitelj je še prejšnji teden zagotavljal, da bodo do konca oktobra našli investitorja za Quelle. Predsednik upravnega odbora Ernst Sindel se je na novico o likvidaciji odzval z besedami, da gre za veliko katastrofo tako za zaposlene in njihove družine kot tudi za celotno območje Nürnberga. Po poročanju časnika Financial Times Deutschland naj bi delo izgubilo približno 7000 zaposlenih v Nemčiji.

Zdaj bodo Quelle razbili na več delov, od katerih bodo nekatere izločili, druge pa likvidirali. Tako naj bi denimo v okviru ločenega postopka nemudoma prodali "zdrave družbe v tujini", je napovedal Görg.

Quelle je leta 1927 ustanovil trgovec Gustav Schickedanz. Podjetje je hitro rastlo ter se leta 1999 združilo z družbo Karstadt v drugi največji koncern za kataloško prodajo v Evropi KarstadtQuelle, ki se je pozneje preimenovala v Arcandor. Ta je 9. junija letos razglasil insolventnost zase ter za svoje hčerinske družbe Karstadt, Primondo in Quelle.

Ukrep je Quelle presenetil sredi temeljite reorganizacije, v okviru katere so v preteklih letih sprejemali boleče ukrepe. Do strateškega preoblikovanja je prišlo v naglici, ker se je družba pozno zavedla pomena interneta za kataloško prodajo.