Radi bi popravili stare napake

V Muri EHM so se uspeli izogniti stečaju, čeprav je njeno poslovanje od prvega dne ustanovitve v celoti obvladovala Mura, d. d. Likvidnostnim težavam navkljub so denar za septembrske plače zagotovili iz lastnih prihodkov.

Objavljeno
22. oktober 2009 10.28
Ivan Gerenčer
Ivan Gerenčer
Murska Sobota - Mura - Evropska hiša mode (Mura EHM) je ena od petih družb pomurskega tekstilnega podjetja, ki ni šla v stečaj. Hčerinsko družbo, ki zdaj zaposluje 82 delavcev, so v Muri ustanovili leta 2005 zato, da bi skrbela izključno za razvoj in prodajo lastnih blagovnih znamk. Prav s kreiranjem in šivanjem oblačil teh znamk bi po načrtih vsa Mura postopoma dosegla manjšo odvisnost od kooperacijskih poslov s tujimi partnerji. Načrtovani cilj ni bil dosežen, saj se je zaradi prepočasnega prilagajanja razmeram na tujih trgih, izgubo poslov in nakopičenih notranjih problemov znašla v velikih finančnih težavah. Posledica: stečaj družbe matere Mure, d. d., in treh hčerinskih družb (Mura - Moška oblačila, Mura - Ženska oblačila in invalidsko podjetje Muralist ) z 2624 zaposlenimi.

V Muri EHM so se uspeli izogniti stečaju, čeprav je njeno poslovanje od prvega dne ustanovitve v celoti obvladovala Mura, d. d., kot njena lastnica. Po besedah direktorja Jožeta Bana, ki je vodenje družbe prevzel na začetku leta, so likvidnostnim težavam navkljub denar za septembrske plače (približno 115.000 evrov) zagotovili iz lastnih prihodkov. Tudi socialne prispevke zaposlenih bodo plačali do konca tedna.

»Čeprav sta bila razvoj in prodaja oblačil lastnih blagovnih znamk eden od temeljnih dolgoročnih ciljev v Skupini Mura, je vedno zmanjkovalo denarja za to. In to vedno takrat, ko smo povečali prodajo. To je bila velika napaka, ki jo bomo s trdim delom in znanjem popravili. O tem sem prepričan, saj nam kupci danes, kljub vsemu, kar se je v Muri dogajalo, niso obrnili hrbta. Seveda se moramo najprej rešiti težav, povezanih s stečajem naše stoodstotne lastnice Mure, d. d. Stečajni upravitelj Branko Đorđević ima veliko razumevanja za našo družbo, prav tako upniki. Po pogovorih, ki sem jih že opravil, so pripravljeni počakati na konec stečaja Mure, d. d., nato pa se z nami dogovoriti, do kdaj jim bo Mura EHM poplačala preostanek terjatev in kako. Dokaz, da nam kupci zaupajo, so tudi nova prodajna mesta, ki jih bomo odprli v kratkem, med njimi ekskluzivno trgovino v ljubljanskem City parku.«

Tudi Mura EHM bi rada pomoč

Ban od začetka reševanja delovnih mest v Muri in partnerji pogreša podobno zavzetost za normalizacijo poslovanja Mura EHM. »Res je, da bo družba Mura in partnerji polovico dela zagotavljal tuji partner s kooperacijskimi posli. Toda tudi Mura EHM je njen pomembni partner. V prvem polletju je Hugo Boss zagotavljal Muri in partnerji 28 odstotkov dela, na drugem mestu je bila Mura EHM s skoraj trinajstimi odstotki. Ob načrtovanem povečanju poslov naše družbe, bomo povečali tudi šivanje oblačil lastnih blagovnih znamk v Mura in partnerji. To pa pomeni, da bomo pomembno pripomogli k povečanju števila zaposlenih. Cilj je, da v Mura in partnerji dela vsaj tisoč ljudi. In k doseganju tega cilja lahko veliko pripomore uspešno poslovanje Mure EHM. Zato bi bilo za vse koristno, da je deležna podobne pomoči, kot jo ima družba Mura in partnerji,« je poudaril Jože Ban.

Več v tiskanem Delu.