Radićeve vložena pobuda za razpis posvetovalnega referenduma o TEŠ 6 ni presenetila

Mednarodna nevladna organizacija Alpe Adria Green je danes v DZ vložila pobudo za razpis posvetovalnega referenduma o šestem bloku Termoelektrarne Šoštanj.

Objavljeno
14. februar 2011 16.26
Karmen Lugarič, delo.si
Karmen Lugarič, delo.si
Ljubljana - Organizacija je za podpise v podporo pobudi prosila vse poslanske skupine, predlaga pa tudi, da bi posvetovalni referendum potekal hkrati o referendumu o malem delu, piše STA.

Na referendumu bi se državljani Slovenije sami odločili o smiselnosti izgradnje "ekološko sporne in ekonomsko neopravičene naprave TEŠ 6 v velikosti, kot je sedaj predlagana", so sporočili iz Alpe Adria Green. Organizacija bo pobudo za razpis posvetovalnega referenduma sicer podrobneje predstavila na jutrišnji novinarski konferenci v Ljubljani, dodaja STA.

Teš 6 ni skladen z deklaracijo o aktivni vlogi Slovenije pri oblikovanju nove svetovne politike o podnebnih spremembah

Kot so zapisali v pobudi, načrtovana izgradnja več kot 1,2 milijarde evrov vrednega 600 megavatnega Teša 6 na premog po njihovem mnenju ni skladna s srednjeročnimi in dolgoročnimi cilji zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov iz deklaracije o aktivni vlogi Slovenije pri oblikovanju nove svetovne politike do podnebnih sprememb.

"Teš 6 bo tako bistveno diktiral dolgoročno nizkoogljično in energetsko strategijo Slovenije," so poudarili in dodali, da se bo med letoma 2020 in 2030 postavila dilema, ali je bolje nadaljevati z izkoriščanjem Teša 6 ali ga je bolje nadomestiti z obnovljivimi viri ali viri z nižjim ogljičnim odtisom.

Sredstva za TEŠ 6 raje v modernizacijo četrtega in petega bloka in obnovljive vire

Ob tem so dodali, da bi naložbena sredstva za TEŠ 6 lahko postopoma preusmerili v bolj smotrne in vzdržne naložbe. Mnogi okoljski strokovnjaki in nevladne organizacije pozivajo vlado, da se čim prej odloči za ustavitev gradnje Teša 6 in da prihranjeni investicijski denar usmeri v modernizacijo četrtega in petega bloka, učinkovito rabo in prihranke energije, nove obnovljive vire ter razvoj prenosnega omrežja.

"Investicija v Teš 6 je preizkusni kamen slovenske razvojne, energetske in ekološke politike," so poudarili v Alpe Adria Green in dodali, da je "čas za temeljit premislek o energetskih alternativah", še piše STA.

Organizacija je v pobudi za razpis posvetovalnega referenduma zapisala še, da je čas za široko javno razpravo o tem področju, da pristojne institucije raziščejo po njihovem mnenju sporni posel okoli Teša 6 ter vse postopke v zvezi z njegovo pripravo in izvedbo.

Radićeva: Pobuda me ni presenetila

Pobuda za razpis posvetovalnega referenduma o Tešu 6 za ministrico za gospodarstvo Darjo Radić ni bila nepričakovana, saj so napovedi o referendumu, kot je ob robu sestanka skupine za ureditev razmerij v prehranski verigi v Ljubljani ministrica pojasnila za STA, prihajale z več koncev.

Ta poteza za ministrico pomeni nov moment, ki ga bo treba upoštevati pri nadaljevanju projekta, glede njegove intenzivnosti in hitrosti izvajanja. Ob tem je spomnila, da je že decembra vodstvo HSE naročila, da se projekt upočasni, dokler ne bodo pripravljene študije, na podlagi katerih bo vlada sprejela odločitev o nadaljevanju Teša 6.

"Vodstvo HSE s svojimi dejanji ravno ne kaže, da bi to upoštevalo, vsaj tako je videti navzven," je ocenila in poudarila, da želijo za dokončno odločitev na vladi imeti študijo o zalogah premoga, študijo o prenovi četrtega in petega bloka ter izgradnji manjšega šestega bloka, 4 in 5 ali manjšega 6, pa tudi revizijo obstoječega projekta. "Vlada odločitve še ni sprejela," je izpostavila.

Glede poročanja današnjih Financ, da bi moralo prejšnje vodstvo za gradnjo Teša 6 objavljati javna naročila in ne zgolj v evropskem uradnem listu, pa je pojasnila, da na ministrstvu intenzivno preučujejo to vprašanje. "Dokončnega mnenja še nimamo izoblikovanega," je dejala in dodala, da so vprašanja glede interpretacije določenih členov naslovili tudi na Evropsko komisijo, odgovorom pa še niso dobili. Ko bodo dobili te odgovore, bodo objavili poročilo, je še navedla Radićeva.