Raiffeisen International ob četrtletju z dobičkom

Avstrijska bančna skupina Raiffeisen International, ki je navzoča v državah Srednje in Vzhodne Evrope, je v tretjem četrtletju ustvarila 77,5 milijona evrov čistega dobička.

Objavljeno
12. november 2009 15.07
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Dunaj - Avstrijska bančna skupina Raiffeisen International, ki je navzoča v državah Srednje in Vzhodne Evrope, je v tretjem četrtletju ustvarila 77,5 milijona evrov čistega dobička. V primerjavi z enakim obdobjem lani je čisti dobiček nižji za 74 odstotkov.

Kljub strmemu nazadovanju dobička pa je bilo obdobje od junija do septembra za Raiffeisen International letos najbolj dobičkonosno, saj so bile rezervacije za kreditna tveganja nižje za 396,5 milijona evrov kot v prehodnih četrtletjih.

 

V prvih devetih mesecih se je dobiček koncerna povzpel na 156 milijonov evrov, pozitivno pa so poslovale bančne hčerke v Srednji Evropi, Jugovzhodni Evropi in Rusiji. Izgubo so zabeležili le v Belorusiji, Kazahstanu in Ukrajini.

 

Kljub nizu pozitivnih znamenj v zadnjem času pa splošne razmere v Srednji in Vzhodni Evropi še vedno kažejo učinke globalne finančne krize, je ob današnji predstavitvi pojasnil glavni izvršni direktor Raiffeisen International Herbert Stepic. "Vpliv krize je viden tudi v naših rezultatih za tretje četrtletje," je dejal.

 

V prvih devetih mesecih so zabeležili čisti dobiček v višini 156 milijonov evrov. To je za 82 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

 

Kot so poudarili v Raiffeisen International, je največ odpisov ter rezervacij za kreditna tveganja v Rusiji, Ukrajini in na Madžarskem. Za kreditna tveganja so morali v obdobju od januarja do septembra oblikovati približno 1,37 milijarde evrov rezervacij, v enakem obdobju lani pa 366 milijonov evrov.


Kljub dobičku odpuščanja

 

V svojih hčerinskih družbah v vzhodni Evropi je prišlo do precejšnjih odpuščanj, na letni ravni se je število zaposlenih zmanjšalo za 18 odstotkov.

 

Skupina je imela konec septembra 58.642 zaposlenih, medtem ko jih je bilo konec leta 2008 še 63.376. Bilančna vsota se je v primerjavi z decembrom 2008 znižala za devet odstotkov na 77,5 milijarde evrov.