Rant do imenovanja novega guvernerja

Guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari, ki se mu mandat izteče 31. marca, je za svojega namestnika imenoval viceguvernerja Andreja Ranta.

Objavljeno
21. marec 2007 16.19
Dosedanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari
Bruselj/Ljubljana - Guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari, ki se mu mandat izteče 31. marca, je za svojega namestnika imenoval viceguvernerja Andreja Ranta. S tem je Gaspari v pismu, katerega vsebino je danes potrdil svet Banke Slovenije, seznanil tudi predsednika republike Janeza Drnovška in predsednika DZ Franceta Cukjatija, so sporočili iz centralne banke.

"Viceguvernerja Andreja Ranta sem pooblastil, da v funkciji namestnika izvaja tiste naloge Banke Slovenije, ki izhajajo iz 29. člena zakona o Banki Slovenije in na njem temelječih podzakonskih aktih, z vsemi pravicami, odgovornostmi in dolžnostmi," je v pismu zapisal Gaspari.

Trichet pričakuje, da mu bo BS sporočila, kdo jo bo zastopal

Pričakujem, da mi bo Banka Slovenije (BS) sama sporočila, kdo jo bo zastopal na zasedanjih Sveta Evropske centralne banke (ECB), je danes v Bruslju poudaril predsednik ECB Jean-Claude Trichet. Vse institucije morajo delovati v vseh okoliščinah, je dodal v luči dejstva, da Slovenija še nima novega guvernerja BS, sedanjemu guvernerju Mitji Gaspariju pa se mandat izteče prihodnji teden.

Svet ECB, ki oblikuje denarno politiko območja evra, sestavljajo guvernerji držav z evrom, torej tudi guverner Banke Slovenije. Državni zbor še ni izvolil guvernerja, ki bo BS vodil po izteku mandata Gasparija. Trichet zato pričakuje, da ga bo BS sama obvestila, kdo jo bo zastopal, če Slovenija guvernerja v določenem času ne bo imela.