Razmere za potrošnike so se izboljšale

Po izrazitem poslabšanju v letu 2009 se razmere za potrošnike v skoraj vseh državah članicah Evropske unije po ugotovitvah Evropske komisije izboljšujejo.

Objavljeno
13. marec 2011 12.53
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si

Bruselj - Evropska komisija je v pred dnevi objavljenem pomladanskem pregledu stanja potrošniških trgov ugotovila, da so se v letu 2010 razmere za potrošnike po močnem padcu v letu 2009 izboljšale, večina držav pa da je že dosegla oz. presegla ravni iz leta 2008, piše slovenska tiskovna agencija STA. »Prebrodili smo najhujše: zaupanje potrošnikov EU v potrošniške institucije se je začelo vračati na prejšnjo raven,« meni evropski komisar za zdravje in varstvo potrošnikov John Dalli.

Države z najboljšimi razmerami za potrošnike so Velika Britanija, Irska, Luksemburg, Avstrija, Finska, Nizozemska, Italija, Danska, Nemčija, Belgija in Švedska.

Medtem ko je opaziti stalno rast domačega e-trgovanja, pa čezmejno e-trgovanje še naprej raste zelo počasi. V letu 2010, ko je prek spleta pri domačih prodajalcih kupovalo 36 odstotkov potrošnikov EU, kar je dve odstotni točki več kot leto prej, je delež čezmejnih e-nakupov znašal devet odstotkov oz. eno odstotno točko več kot leta 2009.

Rast je nizka kljub očitnim koristim glede prihrankov in izbire, ki jih dokazujejo predhodne študije, ob tem izpostavlja Evropska komisija, ki si je v Evropski digitalni agendi zastavila cilj, do leta 2015 povečati ta delež na 20 odstotkov.

Potrošniki se za čezmejne nakupe ne odločajo pogosteje zato, ker jih skrbijo prevare in goljufije, pričakujejo težave z dostavo in ne vedo, kako ravnati v primeru težav, dodaja STA. Vendar so te skrbi veliko manj razširjene med tistimi, ki so dejansko že kupovali čez mejo.