Razpis za Telekom Slovenije predvidoma julija

Država bo prodala do 39 odstotkov delnic Telekoma, prednost pa bodo imeli ponudniki, ki bodo dopustili tudi vstop slovenskega Telekoma v njihovo lastniško strukturo.

Objavljeno
22. marec 2007 19.49
Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak
Ljubljana - Vlada je na današnji seji sprejela posamezni program prodaje kapitalske naložbe države v Telekomu Slovenije, v katerem namerava po zaključenem postopku zadržati 25 odstotkov plus eno delnico. Predmet prodaje bo tako do 39 odstotkov delnic Telekoma, prednost pa bodo imeli ponudniki, ki bodo dopustili tudi vstop slovenskega Telekoma v njihovo lastniško strukturo, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za gospodarstvo Andrej Vizjak. Razpis bo objavljen predvidoma julija.

V skladu s strateškimi usmeritvami pri odprodaji državnega deleža v Telekomu Slovenija, ki jih je vlada sprejela maja lani, je predmet prodaje celoten 74-odstoten delež v neposredni in posredni lasti države. Neposredni delež države v Telekomu Slovenija znaša 62,53 odstotka, SOD in KAD pa imata skupaj še 11,61 odstotka delnic družbe.

Od sprejema strateških usmeritev do danes je prišlo do nekaterih sprememb v načrtih o privatizaciji Telekoma Slovenije, je povedal Vizjak. Slovenija namreč v danes sprejetem gradivu daje prednost tistim ponudnikom, ki bodo dopustili tudi vstop slovenskega Telekoma v njihovo lastniško strukturo.

To je še zlasti pomembno za izpolnitev zavez, ki si jih je vlada zastavila pri privatizaciji Telekoma Slovenije, je opozoril Vizjak. "Preko zavez si želimo v privatizaciji dobiti partnerja, ki bo skupaj s Telekomom Slovenije to družbo naprej razvijal ter nadgrajeval njeno znanje, izdelke in storitve," je pojasnil. Vse to pa si vlada težko predstavlja brez vzajemnega sodelovanja med Telekomom Slovenije in njegovim kupcem, je dodal.

Razpis bo dvofazen

Razpis bo dvofazen, država bo v prvi fazi zbrala ponudbe, v drugi fazi pa opravila ponudbe z najboljšimi ponudniki. Objavo razpisa Vizjak napoveduje v poletnih mesecih, denimo julija, izbor najugodnejšega ponudnika pa pričakuje še letos.

V skladu s strateškimi usmeritvami bo prodaja strateškemu investitorju potekala v dveh korakih, pri čemer bo drugi sledil tri leta po prvem. Kot pa je danes povedal Vizjak, si vlada pušča odprte vse možnosti. Lahko se torej zgodi, da bo že v prvem razpisu ponudila naprodaj celoten 39-odstotni delež Telekoma Slovenije, ki je predviden za prodajo. V vsakem primeru pa bo v družbi ohranila nadzorni delež v višini 25 odstotkov plus eno delnico, je poudaril.

Poleg tega namerava država nameniti do deset odstotkov delnic za poplačilo upravičencev po zakonu o vračilu vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje. Prodaja državnega deleža bo potekala sočasno z odprodajo lastniških deležev v Kapitalski družbi in Slovenski odškodninski družbi.

Država si s privatizacijo Telekoma Slovenije ne želi le pridobiti neko kupnino, je opomnil minister. Želi si namreč predvsem nadaljen uspešen razvoj družbe, tako glede storitev za domače uporabnike kot tudi njegovo širitev na regionalnih trgih, je dodal.