Rejeni okostnjaki

Malce nenavadno je, da je vlada pred kratkim s podelitvijo razrešnice za poslovanje Darsa v letu 2008 tako nadzornemu svetu kot upravi odločila, da je bilo poslovanje korektno.

Objavljeno
10. september 2009 22.54
Aleš Stergar
Aleš Stergar
V vladi so po naključju ugotovili, da je imel prvi mož državne avtocestne družbe, nenavadno in nesprejemljivo, svojo prihodnost kar dvakrat zavarovano. Za čas po pričakovani predhodni prekinitvi mandata si je zagotovil zaposlitev v Darsu in javni upravi. Če ne bi bil sam zaprosil za aneks k pogodbi o mirovanju pravic, bi se poslovil z odpravnino in službo. Tako pa je moral izbirati: ali šestkratnik mesečne plače ali služba. Vzel je menda okrog 55 tisočakov, kar pravzaprav niti ni tako ogromna vsota. Res pa je, da samo nekoliko manjše vsote pripadajo še trem članom uprave.

Za vlado bo sprememba v Darsu vredna še več. Prvič si bo novi predsednik ali predsednica sam(a) izbiral(a) upravo s skupaj do petimi člani, dejansko pa največ še tremi, saj je ob večlanski upravi njen obvezni član delavski direktor. Zelo varčno bi bilo, če bi Dars vodila enočlanska uprava. Drugič. Stranski učinek dogajanja v Darsu bodo v vladi ovrednotili čez trideset dni, ko bodo pregledali pogodbe drugih vodilnih v državnih podjetjih. Koliko rejenih »okostnjakov« bodo našli tam?

Zakaj takšne inventure na ministrstvih niso naredili že ob prevzemanju poslov? Zaradi korektnosti do prejšnje vlade? Pravzaprav je bila tudi predčasna prekinitev mandatov članov Darsovega poslovodstva zelo galantna, dejansko pa politična. Poslovodstvu se očita premajhna aktivnost pri izvajanju letnega načrta razvoja in obnove avtocest. Toda Darsu načrte dejansko potrjujeta tako vlada kot parlament. Predlogi načrtov, ki jih pripravljajo v državni avtocestni družbi, so finančno vedno zahtevnejši od pozneje sprejetih.

Malce nenavadno je, da je vlada pred kratkim s podelitvijo razrešnice za poslovanje Darsa v letu 2008 tako nadzornemu svetu kot upravi odločila, da je bilo poslovanje korektno. Čeprav bi lahko vsaj omenila šentviško blamažo pa natezanje za Markovec in dolgotrajno zgodbo na Rebrnicah. In ko je že govor o premajhni aktivnosti, bi kazalo opozoriti, da bo ta vsaj pri novogradnjah še manjša, ker ni ne denarja zanje ne pripravljenih načrtov. Prometnice iz takšnih in drugačnih vzrokov in razlogov niti v prostor niso umeščene.

Iz petkove tiskane izdaje Dela