Rekordna cena zlata

Po skrivnih dogovorih držav izvoznic nafte, bi ceno surove nafte na svetovnem tržišču namesto ameriškega dolarja kmalu lahko obračunavali v drugih valutah. Cena zlata je medtem dosegla novo rekordno vrednost.

Objavljeno
06. oktober 2009 17.03
nafta rafinerija savdska arabija
Ma.B.
Ma.B.
London - Kot navaja britanski The Independent, med državami izvoznicami nafte (Zalivske države, Kitajska, Rusija, Japonska in Francija) potekajo skrivni dogovori. Ti bi lahko izrinili dogovor, da se dosedanji dolarski obračun v naslednjih devetih letih zamenja s tako imenovano valutno košarico, v katero bi bili vključeni japonski jen, kitajski juan, evro, zlato in nova unikatna valuta držav, združenih v Zalivski kooperacijski svet (vključujoč Savdsko Arabijo, Abu Dabi, Kuvajt in Katar).

Kot navaja časnik, so se finančni ministri in guvernerji centralnih bank Rusije, Kitajske, Japonske in Brazilije že sestali. Sun Bigan, posebni odposlanec Kitajske za Bližnji vzhod, opozarja pred možnostjo poglabljanja vrzeli med Kitajsko in ZDA glede vpliva in naftnih rezerv na Bližnjem vzhodu, kar bi se lahko izrazilo v prihodnji ekonomski vojni.

Kitajska se v skrivnih namerah izmed naštetih velesil zdi tudi najbolj »zagreta«, nenazadnje tudi zaradi svojega obsežnega trgovanja z Bližnjim vzhodom; uvaža namreč 60 odstotkov nafte, večinoma iz Bližnjega vzhoda in Rusije, poleg tega ima v Iranu sklenjeno koncesijo v proizvodnji nafte, prav tako pa jo naftni posli vežejo še v Sudanu in Libiji. Kitajski izvoz v regijo pa predstavlja 10 odstotkov uvoza vsake od držav Bližnjega vzhoda - Kitajska med drugim tako izvaža avtomobile, orožje, hrano, oblačila.

Novico iz časnika je zanikal kuvajtski naftni minister šejk Ahmad Abdulah al-Sabah, rekoč da se oni o tem niso nikoli pogovarjali ali tega predlagali. Prav tako ni obveščen, da bi katerakoli zalivska država podala takšen predlog. Toda skrivne namere držav, o katerih so za The Independent spregovorili viri v Hong Kongu, bi lahko pojasnil nenaden skok cen zlata.

Cena zlata je danes namreč zabeležilae rekorden skok; unča zlata je vredna 1,036.60 dolarja.