Reorganizacija elektro podjetij

Minister Matej Lahovnik in predsednik sindikata delavcev energetike Franc Dolar sta podpisala dogovor, s katerim se zavezujeta, da se bo socialni dialog o reorganizaciji elektro podjetij nadaljeval.

Objavljeno
04. september 2009 14.55
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Ljubljana - Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik in predsednik sindikata delavcev energetike Franc Dolar sta danes podpisala dogovor, s katerim se zavezujeta, da bosta nadaljevala socialni dialog o reorganizaciji elektrodistrubucijskih podjetij. Zamrznjene so tudi vse stavkovne dejavnosti povezane s splošno stavko, napovedano za 14. september.

Kot so sporočili z ministrstva za gospodarstvo, sta se minister Lahovnik in Dolar strinjala, da splošna stavka ni v interesu nobenega socialnega partnerja in ima nepredvidljive posledice.

 

Socialni dialog o reorganizaciji elektrodistribucijskih družb bo potekal ves september, cilj pa je poiskati tako reorganizacijo, ki bo spoštovala evropske direktive in zahteve, ki izhajajo iz revizije računskega sodišča, ter bo pomenila čim manjše tveganje za ekonomsko-socialni položaj zaposlenih.

 

"Ker je Računsko sodišče RS vladno odzivno poročilo s predvideno reorganizacijo že ocenilo kot zadovoljivo, mora biti tudi morebiten drugačen dogovor o reorganizaciji v skladu z zahtevami računskega sodišča," so navedli.

 

Kot so poudarili na ministrstvu, bodo v času dogovarjanja priprave na reorganizacijo elektrodistribucijskih družb mirovale.

 

S podpisom dogovora sta se oba socialna partnerja zavezala tudi za nadaljevanje dejavnosti v zvezi s povezovanjem investicijskih potencialov slovenske elektroenergetike ter za iskanje vseh možnosti za ohranitev energetske dejavnosti v Zasavju, so še sporočili z ministrstva.

 

Sindikat je zaradi nestrinjanja z vladnim predlogom preoblikovanja elektrodistribucijskih družb. Te naj bi ločili na omrežno in tržno dejavnost.

 

Vlada je predlog reorganizacije elektrodistributerjev pripravila zaradi revizijskega poročila računskega sodišča o ureditvi izvajanja gospodarske javne službe sistemskega operaterja distribucijskega omrežja električne energije (Sodo). Računsko sodišče je ocenilo, da izvajanje gospodarske javne službe Sodo v drugi polovici leta 2007 ni bilo uspešno, učinkovito in gospodarno, in sicer predvsem zaradi ohranitve lastništva infrastrukture v elektropodjetjih in sklenitve pogodbe o najemu infrastrukture med Sodom in elektropodjetji.