Revščina v Sloveniji zelo razširjena

Raziskava Eurobarometer je pokazala, da se Evropejci dobro zavedajo problemov revščine in socialne izključenosti v današnji družbi ter da v zvezi s tem pričakujejo odločnejše ukrepanje.

Objavljeno
27. oktober 2009 14.28
Ka.L.
Ka.L.
Bruselj - Evropska komisija je predstavila izsledke nove raziskave javnega mnenja Eurobarometer o odnosu do revščine in socialne izključenosti. Raziskava je pokazala, da se Evropejci dobro zavedajo problemov revščine in socialne izključenosti v današnji družbi ter da v zvezi s tem pričakujejo odločnejše ukrepanje.Kar 73 % vprašanih Evropejcev in 78 % vprašanih Slovencev namreč meni, da je revščina v njihovi državi zelo razširjena. 89 % vprašanih od svoje vlade pričakuje sprejetje nujnih ukrepov v zvezi z reševanjem problema revščine, tri četrtine vprašanih pa tudi od EU pričakuje, da bo odigrala pomembno vlogo. Med „družbenimi" razlogi za revščino so vprašani navedli zlasti visoko brezposelnost (52 %), nizke plače (49 %), nizke socialne prejemke in pokojnine (29 %) ter visoke cene stanovanj (26 %), med „osebne" razloge pa pomanjkanje izobrazbe, usposobljenosti ali znanj (37 %), „podedovano" revščino (25 %) in odvisnost (23 %).


Raziskava, v kateri je bilo osebno anketiranih skoraj 27 000 naključno izbranih državljanov iz vseh držav članic EU, je bila opravljena med 28. avgustom in 17. septembrom 2009 in je uvod v evropsko leto boja proti revščini in socialni izključenosti 2010. Skoraj 80 milijonov ali 16 % prebivalstva EU živi pod pragom revščine, mnogi pa se soočajo z resnimi ovirami pri zaposlovanju, izobraževanju, reševanju stanovanjskega problema ter dostopu do socialnih in finančnih storitev.