Rojstvo prvega globalnega sindikata

Dva največja evropska delavska sindikata in še dve ameriški delavski organizaciji bodo podpisale sporazum, s katerim bodo skušali preprečiti globalnim podjetjem izigravanje delavcev.

Objavljeno
02. januar 2007 07.00
Člani sindikata IG Metall na zboru
Sindikat Amicus, ki velja za največji sektorski sindikat v Veliki Britaniji, nemški sindikat IG-Metall v strojegradnji ter dve največji ameriški delavski organizacijii Združenje jeklarskih delavcev in Mednarodno združenje delavcev za šivalnimi stroji so podpisali sporazum, s katerim bodo skušali preprečiti globalnim podjetjem medsebojno izigravanje delavcev v različnih državah. Tako bodo, kot je poročal britanski časnik The Guardian, britanski, ameriški in nemški sindikati, spodbudili nastanek “sporazuma, s katerim bo šest milijonov sindikalnih članov izzvalo sile globalnega kapitalizma.” Voditelji sindikata so tako oznanili “prvi korak k vzpostavitvi skupnega sindikata, ki bo zastopal združeno silo proti multinacionalnim družbam”, je še zapisal The Guardian.

Generalni sekretar Amicusa Derek Simpson je poudaril, da bo takšen sindikat lahko prehajal meje nacionalnih držav, da se bo lahko v naslednjem desetletju soočil z multinancionalkami.

Globalno združevanje delavskih sindikatov

Sindikat Amicus se namerava maja letos tudi združiti s sindikatom transportnih delavcev, da bi lahko ustvaril organizacijo, ki bi štela 2 milijona članov. Skupaj z IG. Metall, ki ima 2.4 milijona članov, USW, ki jih šteje 1.2 milijona in še s 730.000 člani šivalnih delavcev bi s spojitvijo nova sindikalna organizacija štela 6.3 milijonov delavcev. Simpson je dodal, da bi podpis solidarnostnega sporazuma lahko bil korak k preprečevanju medsedbojnega ščuvanja delavcev in držav, s katerimi trgujejo multinacionalke.