Roki določeni precej na tesno

Po eni od različic naj bi elektronsko cestninjenje za tovorni promet uvedli že leta 2008. Če zanemarimo slovenske izkušnje, so dokaz, da je 1. januar 2013 precej optimističen rok, tudi slovaške izkušnje.

Objavljeno
08. oktober 2009 13.23
Aleš Stergar
Aleš Stergar
Ljubljana - V Bruslju so določili pet- oziroma triletni (za vozila, težja od 3,5 tone) rok za uvedbo enotnega sistema elektronskega cestninjenja. Tak rok ni ne prvi in morda tudi zadnji ne. Po eni od različic naj bi elektronsko cestninjenje za tovorni promet uvedli že leta 2008. Če zanemarimo slovenske izkušnje, saj se že samo s pripravo razpisa obiramo kar nekaj let, so dokaz, da je 1. januar 2013 precej optimističen rok, tudi slovaške izkušnje. Od objave razpisa do uvedbe satelitskega cestninjenja za tovornjake bosta minili dve leti in četrt. Če bo cestninjenje v resnici zaživelo 1. januarja 2010.

Prvi akcijski plan uvajanja cestninjenja v prostem prometnem toku, ki ga je pripravila vlada Janeza Janše, prometni minister pa je bil Janez Božič, je sprva predvidel »evropski« datum. Potem se je elektronsko cestninjenje v skladu z evropsko direktivo spremenilo v satelitsko cestninjenje, tik pred lanskimi državnozborskimi volitvami pa je bil razpis pred izidom. A so po besedah takratnega prometnega ministra Radovana Žerjava z objavo zaradi volitev čakali. Potem je prišla vlada Boruta Pahorja, novi ekipi pa razpis ni bil všeč, saj ni vsem - kratkovalovnemu in satelitskemu sistemu - omogočal enakih možnosti. Zdaj naj bi bil razpis, dopolnjen z najnovejšimi usmeritvami EU, spet tik pred obravnavo.

Slovaški javni razpis, ki ga je objavila slovaška avtocestna družba (v stoodstotni državni lasti), je izšel oktobra 2007, rok za oddajo ponudb je bil marec 2008, pogodba z izbranim konzorcijem je bila podpisana 13. januarja 2009, sistem bo začel delovati 1. januarja 2010. Cestninili bodo tovornjake, težje od 3,5 tone, in to za vožnjo po 2400 kilometrov dolgem omrežju - gre za 500 kilometrov avtocest, medtem ko so preostale ceste 1. in 2. reda.

Več v četrtkovi tiskani izdaji.