Rotnika razrešili zakonito

Lanska razrešitev Uroša Rotnika z direktorskega položaja v Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) je bila zakonita, saj niti nadzorniku TEŠ Francu Roscu na celjskem okrožnem sodišču ni uspelo doseči ničnosti sklepov seje nadzornikov TEŠ z dne 11. novembra lani.

Objavljeno
21. februar 2011 20.16
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Ljubljana – Franc Rosec je tožbo vložil januarja, po tem ko ni bil uspešen zgolj z zahtevkom za ugotovitev ničnosti sklepov o razrešitvi Rotnika in tudi po tem, ko z nestrinjanjem z Rotnikovo razrešitvijo ni uspelo Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb RS.

To je sicer vodilo v zdaj že znameniti spor med gospodarsko ministrico Darjo Radić in predsednico uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb Dagmar Komar. Pomirili sta se šele po posredovanju predsednika vlade Boruta Pahorja, sodišče pa je medtem že ugotovilo, da je bilo z razrešitvijo Uroša Rotnika vse v redu in je ta potekala po predpisih.

Direktor TEŠ Simon Tot je povedal, da sodba celjskega okrožnega sodišča še ni pravnomočna, saj se Rosec lahko pritoži na višje sodišče. Za zdaj je sodišče zavrnilo vse zahtevke: od tega, da je odpoklic Rotnika ničen, do tega, da se Rotnika spet vpiše v register in da postane zakoniti zastopnik.

Tot sicer bolj nestrpno pričakuje presojo celjskega delovnega sodišča o zakonitosti stavke, ki jo je sindikat TEŠ organiziral ob razrešitvi Rotnika. Ta presoja bi lahko pomenila začetek nove pravne prakse za vse delodajalce in sindikate v državi.

Ali je bila stavka nezakonita?

»Vse je v redu, vse po zakonu in vse velja,« je sodbo celjskega sodišča o zavrnitvi vseh zahtevkov nadzornika Franca Rosca povzel direktor TEŠ Simon Tot. Tot pa pričakuje dve zmagi, poleg te še eno, s katero bi sindikatu povedal, da je organiziral nezakonito stavko.

Celjsko okrožno sodišče je sicer že drugič ugotavljalo upravičenost zahtevkov Franca Rosca. Prvič jih je novembra lani zavrnil le gospodarski oddelek sodišča. Sodišče je nato presojalo še mnenje Agencije za upravljanje kapitalskih naložb, da je bil Uroš Rotnik razrešen neupravičeno, odločilo pa enako. Rosec je zahtevke v obliki tožbe proti TEŠ vložil še januarja in prav tako ni bil uspešen. Zaradi vsega tega Simon Tot ne verjame v uspeh morebitne pritožbe na višje sodišče, a previdno pravi, da »je mogoča«.

Rosec je sicer še vedno predstavnik delavcev v nadzornem svetu TEŠ. Razreši oziroma odpokliče ga lahko le svet delavcev. Ker Tota v podjetje prve dni sploh niso spustili, tega verjetno ne gre pričakovati.

Utegnejo pa delavci in predvsem sindikat doživeti drugačen udarec. »Zdaj čakamo presojo celjskega delovnega sodišča o zakonitosti stavke. Hudih posledic te presoje ne bo, lahko pa precej vpliva na delovanje sindikata v TEŠ,« pravi Tot. Odprto ostaja tudi vprašanje, ali je bila stavka interesna. V tem primeru sindikat plača vso škodo, ki bi nastala v stavki.

»Če sodišče presodi, da stavka ni bila zakonita, je to začetek nove pravne prakse za vse delodajalce in sindikate v državi,« meni Tot. Upa, da bo sodišče odločilo čim prej, morda že prihodnji mesec.

Na vprašanje, kako razume napoved Alpe Adria Green (AAG), da se bo pritožila na odločbo o izdaji okoljevarstvenega dovoljenja za šesti blok TEŠ, je Tot odgovoril, da ima AAG pravico do pritožbe. A je takoj dodal, da bi morala v tem primeru prevzeti tudi gmotno odgovornost za škodo, ki bi s tem nastala. Okoljevarstveno dovoljenje je namreč podlaga za izdajo gradbenega dovoljenja, pritožbe AAG pa bi postopek lahko zavlekle do konca leta. V TEŠ so sicer neuradno priznali, da projekt že zamuja in je samo vprašanje časa, kdaj bodo začeli od Alstoma dobivati račune. Vse je namreč določeno v pogodbi.