Roubini: Krize še ni konec

Ameriški ekonomist Nouriel Roubini, ki je širše znan po tem, da je napovedal finančno krizo, opozarja, da smo že »zasejali seme naslednje krize«.

Objavljeno
09. oktober 2009 11.48
Ma.B.
Ma.B.
New York - V pogovoru za BBC je Nouriel Roubini izrazil zaskrbljenost glede naraščanja vrzeli med nemirnimi borzami in realnim stanjem v gospodarstvu.

V zadnjih šestih mesecih je namreč ameriški borzni indeks Dow Jones zrasel za približno 45 odstotkov. Tako si investitorji že počasi manejo roke, da so boljši časi že zelo blizu - toda Roubini ni tega mnenja: »Krize še ni konec,« pravi profesor na newyorški univerzi. Potrošniki so se »iztrošili«, dolgovi pa naraščajo, dodaja.

Po njegovem prepričanju bodo cene nepremičnin v ZDA še naprej padale, kar bo zaviralo okrevanje gospodarstva. Mnogi so prepričani, da bo kriza stanovanjskega trga vplivala tudi na trg nepremičnin in tako zadala še več udarcev bankam.

Roubini tako kot večina ekonomistov meni, da je težava v centralni banki in vladi, ki namenjata velike vsote za blažitev recesije. Kljub vsemu pa meni, da se je preteklim napakam moč izogniti, če bodo reforme implementirane.