Rusija bo privatizirala največji banki

Ruska vlada se je odločila, da bo prodala delnice v dveh največjih ruskih bankah, Sberbanki in banki VTB, v skupni vrednosti 12 milijard dolarjev.

Objavljeno
27. december 2006 14.27
Sberbanka je v prvih enajstih mesecih letos ustvarila za 3,15 milijarde dolarjev čistega dobička
Moskva - Ruska vlada se je odločila, da bo prodala delnice v dveh največjih ruskih bankah, Sberbanki in banki VTB, v skupni vrednosti 12 milijard dolarjev. Država bo prodala za okoli 7,6 milijarde dolarjev delnic Sberbanke in za 4,5 milijarde delnic druge največje kreditne banke VTB. Prodaja delnic Sberbanke je predvidena za februar 2007, prodaja delnic VTB pa za maj 2007.

Vlagatelji so po ocenah borznih analitikov zelo zainteresirani za naložbe v ruska podjetja in banke, saj ta zaradi visokih cen nafte, zemeljskega plina, kovin in ostalih materialov beležijo visoke dobičke. Poleg tega pa rusko gospodarstvo raste po precej visokih stopnjah, kar je garancija za varnost in donosnost naložb.

Sberbanka je v prvih enajstih mesecih letos ustvarila za 3,15 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je skoraj 34 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. VTB je v enakem obdobju ustvarila za 373 milijonov dolarjev čistega dobička, 17 odstotkov več kot v prvih enajstih mesecih 2005.