Rusija grozi Belorusiji

Rusija je zagrozila s povračilnimi ukrepi Belorusiji, če ne bo mogla dobavljati nafte Evropi. Beloruske oblasti so napovedale, da bodo zaračunavale carine za nafto po beloruskih naftovodih.

Objavljeno
06. januar 2007 20.39
Naftovod
Moskva - Potem ko so beloruske oblasti sporočile, da bodo s pričetkom leta 2007 pričele zaračunavati carino na nafto, ki po naftovodih prečka ozemlje Belorusije, je danes Rusija, velika dobaviteljica nafte Evropi, zagrozila s povračilnimi ukrepi.

"Scenarij se lahko razvije v smeri mirne rešitve, če nam bo uspelo prepričati naše partnerje, da ta carina ne bi smela obstajati," je dejal namestnik ruskega ministra za gospodarski razvoj in trgovino Andrej Šaronov. V nasprotnem primeru pa bo Rusija primorana sprejeti ukrepe, ki bodo "beloruske partnerje prisilili, da resno razmislijo o položaju, v kakršnega so potisnili Rusijo in ruska podjetja s pogodbami za dobavo nafte Evropi," je posvaril Šaronov.

Tudi Rusija lahko uvede carine proti belorusiji

Ker Belorusija nafte ne izvaža, bo Rusija razmislila o uvedbi carin na kak drug beloruski izvozni produkt, je pojasnil. Rusija je namreč velika uvoznica beloruskih proizvodov, državi pa sta gospodarsko tesno povezni.

Beloruske oblasti so se odločile, da bodo od 1. januarja letos zaračunavale carino na nafto, ki po naftovodih prečka ozemlje Belorusije, za tono nafte pa je treba odšteti 45 dolarjev carine.
Belorusija in Rusija sta se sicer tik pred iztekom starega leta dogovorili o ceni zemeljskega plina, ki ga Belorusiji dobavlja ruski energetski koncern Gazprom ter se s tem izognili gospodarskemu konfliktu. V primeru, da pogajanja ne bi uspela, bi namreč Gazprom s 1. januarjem ustavil dobavo zemeljskega plina v Belorusijo.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je vztrajanje Rusije pri višjih cenah energentov in njeno ravnanje kljub dogovoru označil za "sramotno" ter se s tem odzval na dvakratno podražitev energentov. V prihodnje pa naj bi se cene še zvišale.