Rusija in Belorusija sta se sporazumeli

Ruski in beloruski predsednik Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko sta dosegla kompromis glede dobave ruske nafte Belorusiji.

Objavljeno
10. januar 2007 21.50
Ruski predsednik Boris Putin s svojimi in beloruskimi pogajalci
Minsk - Ruski in beloruski predsednik Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko sta dosegla kompromis glede dobave ruske nafte Belorusiji, so sporočili iz urada beloruskega predsednika, potrdili pa tudi v Kremlju, sta Putin in Lukašenko dogovor dosegla v telefonskem pogovoru. Konkretne predloge za rešitev preostalih vprašanj naj bi v dveh dneh pripravila premiera obeh držav.

Čizov: Vnovičen zagon naftovoda Prijateljstvo "vprašanje ur"

Ponovna vzpostavitev dobave nafte po ruskem naftovodu Prijateljstvo, speljanem čez belorusko ozemlje, je zgolj "vprašanje ur", je danes zatrdil ruski veleposlanik pri Evropski uniji Vladimir Čizov na tiskovni konferenci z evropskim komisarjem za energijo Andrisom Piebalgsom v Bruslju. Odgovornost za prekinitev dobave nafte je Čizov pripisal "nezakoniti" in "samovoljni" odločitvi beloruske vlade, da uvede nove dajatve za prevoz ruske nafte čez belorusko ozemlje.

Rusko-beloruska energetska razprava se bo nadaljevala v četrtek v Moskvi, ko bo rusko vlado obiskal beloruski premier Sergej Sidorski, komisija pa je zaradi spora med Moskvo in Minskom za četrtek sklicala sestanek skupine za oskrbo z nafto, ki naj bi preučila gospodarske posledice prekinitve dobave ruske nafte.

Belorusija brez carine na rusko nafto

Belorusija je danes ukinila carino na rusko nafto, ki po naftovodih prečka ozemlje Belorusije, ki jo je uvedla 1. januarja, in tako odstranila glavno oviro za dobavo ruske nafte nekaterim članicam Evropske unije. Kljub temu Rusija po navedbah upravitelja naftovoda Družba (Prijateljstvo), ruskega podjetja Transneft, še ni sprostila dobav nafte Zahodu.

Slovaški upravitelj naftovoda Prijateljstvo, podjetje Transpetrol, je popoldne sporočil, da Slovaška znova dobiva nafto iz Rusije, vendar pa sta to kasneje ločeno zanikala tako Transneft kot belorusko podjetje Gomeltransneft.

Minsk je carino v višini 45 dolarjev na tono nafte ukinil nekaj ur po tem, ko sta ruski in beloruski predsednik Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko danes dosegla kompromis glede dobave ruske nafte Belorusiji. Pogajanja obeh strani pa s tem še niso končana, saj naj bi premiera obeh držav pripravila konkretne predloge za rešitev preostalih vprašanj. Kot je povedal tiskovni predstavnik beloruske vlade, bo beloruski premier Sergej Sidorski na pogajanja v Moskvo odpotoval v četrtek.

Belorusija je naftovod zaprla v ponedeljek in tako popolnoma ustavila dobavo ruske nafte na območje Evropske unije, kjer nafto iz Prijateljstva dobivajo Nemčija, Poljska, Madžarska, Češka in Slovaška. Po navedbah ruske strani je Belorusija nedovoljeno jemala nafto iz tega naftovoda, zato je bila Rusija prisiljena ustaviti dobavo nafte. Beloruska stran je jemanje nafte opravičevala z ruskim neupoštevanjem davka za tranzit prek beloruskega ozemlja. Rusija vztraja, da je dajatev na tranzit nafte, ki ga je Belorusija uvedla z novim letom, nezakonita

Po navedbah analitikov, Rusija po naftovodu Družba izvozi približno tretjino vse izvožene nafte, zato bi imelo nadaljevanje spora resne posledice tako za Rusijo kot za evropske države, ki uvažajo nafto prek tega naftovoda.

Madžarska je spričo spora v torek že načela svoje strateške zaloge nafte, ki naj bi predvidoma zadostovale za sto dni. Zaradi rusko-beloruskih zapletov so bile ustavljene še dobave nafte Nemčiji, Češki, Poljski in Slovaški.