Rusija o izvozu plina s Kitajsko

Ruski državni naftni gigant Gazprom se pogovarja s kitajskim energetskim podjetjem o dobavi 70 milijard kubičnih metrov plina na leto. Cena še ni določena, pogodba pa naj bi bila podpisana danes.

Objavljeno
13. oktober 2009 15.06
Karmen Lugarič
Karmen Lugarič
Peking - Aleksej Miller, predsednik uprave ruskega Gazproma, je povedal, da je Gazprom sklenil preliminarno pogodbo s kitajskim podjetjem "National Petroleum Corp." o dobavi 70 milijard kubičnih metrov plina na leto. Cena še ni bila določena, prav tako tudi pogodba še ni bila podpisana. Kitajski mediji poročajo, da naj bi šlo za posel, t. i. "plin za posojilo", saj naj bi ruska denarno šibka energetska podjetja potrebovala kitajsko financiranje, medtem ko Peking različne vire energije za svoje hitro rastoče gospodarstvo.

Rusija in Kitajska vedno bolj premagujeta tradicionalno nezaupanje in pospešujeta medsebojne gospodarske interese. Tako je bil pred časom med državama podpisan podoben posle, ki je bil vreden 25 milijard dolarjev. Svetovna gospodarska kriza in spreminjajoče se razmere na trgu so dodatno spodbudile sodelovanje, manjše povpraševanje iz Evrope pa naj bi vzpodbudilo Rusijo za širitev trga z nafto in plinom. Miller je dejal, da bo plinski sporazum uradno podpisan danes v prisotnosti ruskega predsednika vlade Vladimirja Putina in kitajskega premierja Wen Jiabao. "Dokument, ki smo pripravili vključuje cenovno formulo in načela za določanje cen, ki temeljijo na izkušnjah Gazproma z izvozom plina in načeli mednarodne trgovine," je dejal Miller. Povedal je še, da sporazum predvideva dve mogoči plinski poti za oskrbo Kitajske, in sicer eno s polj v zahodni Sibiriji, in drugo s področja v vzhodni Sibiriji in iz Sahalina. Rusija in Kitajska sta že podpisali sporazume vredne 3,5 milijarde dolarjev.