Rusija potrdila srečanje Pahor-Putin

Ruska vlada je vendarle potrdila, da bo predsednik ruske vlade Vladimir Putin v soboto v Moskvi sprejel slovenskega premierja Boruta Pahorja. Podpisa dogovora o Južnem toku niso napovedali, kar je bržkone posledica diskretnosti ruske plinske diplomacije.

Objavljeno
09. november 2009 21.19
Polona Frelih
Polona Frelih
Moskva - Ruska vlada je danes vendarle potrdila, da bo predsednik ruske vlade Vladimir Putin v soboto v Moskvi sprejel slovenskega premierja Boruta Pahorja, ki bo v Rusijo pripotoval na delovni obisk. V sporočilu za javnost so zapisali, da se bosta Putin in Pahor posvetila aktualnim vprašanjem slovensko-ruskega sodelovanja, tudi na področju energetike. Podpisa dogovora o Južnem toku niso napovedali, kar je bržkone posledica diskretnosti ruske plinske diplomacije. Dokler stvari niso povsem dorečene, jih namreč praviloma ne komentirajo.

Bo sporazum podpisan? (iz torkove tiskane izdaje Dela)

Po napovedih iz slovenske vlade bosta slovenski in ruski premier Borut Pahor in Vladimir Putin v soboto, pred nogometno tekmo, podpisala sporazum o plinovodu Južni tok, v ruski vladi pa tega sploh še nočejo komentirati. Janez Kopač, direktor direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo, pravi, da so v pogajanjih presegli vse sporne točke in dobili pošto s končnim besedilom sporazuma.

Na ruskem ministrstvu za energetiko niso hoteli komentirati napovedi slovenskega premiera Boruta Pahorja, da bo dogovor o plinovodu Južni tok z ruskim premierom Vladimirjem Putinom podpisal v soboto, pred nogometno tekmo med Slovenijo in Rusijo. »Pogovori so v sklepni fazi in se razvijajo zelo pozitivno. Računamo, da lahko sporazum o sodelovanju pri uresničenju projekta Južni tok podpišemo v najkrajšem možnem času,« nas je po daljšem poizvedovanju obvestila tiskovna predstavnica ruskega ministrstva za energetiko Irina Feliksovna Josipova.

Več v torkovi tiskani izdaji Dela