Ruska proizvodnja nafte k rekordu?

Rusija, ki je že prehitela Savdsko Arabijo po količini proizvedene nafti, pričakuje, da bo naslednje leto presegla letošnjo proizvodnjo na račun novih naftnih polj na Arktiki in na vzhodu Sibirije.

Objavljeno
28. oktober 2009 13.43
Ma.B.
Ma.B.
Moskva - Namestnik ruskega ministra za energetiko Sergej Kudrjašov pričakuje, da bo proizvodnja leta 2010 presegla 490 milijonov ton, kakršna je uradna napoved za leto 2009.

Prihodki od ruskega izvoza nafte predstavljajo okoli 40 odstotkov državnega proračuna. »Na osnovi rezultatov za prvih devet mesecev lahko rečemo, da smo uspeli ustaviti trend nižanja v proizvodnji nafte, zabeleženega leta 2008 ... kljub finančni krizi smo uspeli preprečiti padec vlaganj v ta sektor in zadržati vlaganja v določene projekte,« je dejal Kudrjašov. Ta verjame, da bi še pred koncem leta proizvodnja lahko dosegla 492 milijonov ton nafte, s čimer bi presegli pričakovanja.

Ruska proizvodnja je avgusta dosegla rekordnih 9.9 milijonov sodčkov, julija 9.86 in junija 9.51 milijonov sodčkov. Savdska Arabija je v enakem času proizvedla 8.1 milijona sodčka mesečno.