Ruski in nemški kapital v SIJ?

Zahtevane dopolnitve ponudb, ki so jih za nakup 55,35-odstotnega deleža države v SIJ oddali trije zainteresirani ponudniki, bo danes obravnavala komisija za vodenje in nadzor postopka prodaje.

Objavljeno
08. januar 2007 14.24
Priozvodnja jekla
Ljubljana - Komisija za vodenje in nadzor postopka prodaje kapitalske naložbe države v Slovenski industriji Jekla (SIJ), ki jo vodi Marija Zagožen, bo danes popoldan začela z obravnavo zahtevanih dopolnitev zavezujočih ponudb, ki so jih za nakup 55,35-odstotnega deleža države v SIJ oddali trije zainteresirani ponudniki. Komisija naj bi predlog za vlado o izbiri najboljšega ponudnika oblikovala do konca januarja, so pojasnili v SIJ.

Rok za oddajo ponudb za nakup državnega deleža v SIJ se je iztekel 20. novembra. Komisija se je tedaj odločila pogajati z vsemi kupci, da bi dosegla čim boljše ponudbene elemente; dvodnevna pogajanja s tremi kupci, ki so oddali zavezujoče ponudbe, je komisija zaključila 7. decembra.

Neuradno gre za dve nemški in eno rusko družbo

Če bo komisija po današnji obravnavi ocenila, da je z najboljšim ponudnikom dosegla pogoje, ki dosegajo cilje, bo vladi predlagala sklenitev pogodbe, in sicer še do konca tega meseca. Imena treh kupcev, ki so oddali zavezujočo ponudbo, javnosti zaenkrat še niso znana, po pisanju medijev pa naj bi šlo za dve nemški in eno rusko družbo.

Država bo za nedoločeno obdobje v SIJ obdržala preostali 25-odstotni lastniški delež in eno delnico. V SIJ si želijo, da bi bil proces privatizacije učinkovit ter da bi pripomogel k zmanjšanju razkoraka do najboljših jeklarskih podjetij ter k povečanju konkurenčnosti.