Ruski oligarhi v nemilosti politikov

Finančna in gospodarska kriza je v Rusiji spremenila tudi razmerje med politiki in poslovneži. Kriza je namreč ruske oligarhe "prisilila" k zatekanju po vladno pomoč, kar so politiki znali izkoristiti.

Objavljeno
16. september 2009 13.55
Da. O.
Da. O.
Moskva - Finančna in gospodarska kriza se je v Rusiji pojavila z rahlo zamudo, saj je vrhunec dosegla ob koncu preteklega leta. Kriza ni prizadela samo najrevnejšega prebivalstva, ampak je močno udarila tudi po bogatih poslovnežih oziroma t. i. ruskih oligarhih.

Kot piše BBC, se krčenje njihovega premoženja meri v milijardah evrov, prav izguba bogastva pa naj bi pretrgala tudi tradicionalno vez z visokimi uradniki. Dolga leta so bili namreč ruski oligarhi močno povezani s politiko, med prebivalstvom pa so uživali sloves svetovnih zvezdnikov.

Večina oligarhov je do svojega premoženja prišla v 90-ih letih, ko se je v Rusiji odvijal proces privatizacije.

Številna podjetja nekdaj najbogatejšega Rusa Olega Deripaska se sedaj nahajajo v rdečih številkah, skupna vrednost dolgov naj bi namreč znašala vrtoglavih 20 milijard evrov. Tudi ostali oligarhi so bili prisiljeni prositi za vladno pomoč, kar potrjuje namigovanja o izgubi privilegijev, ki so jih uživali svoje dni.

Kremelj je na ta način prišel do nadzora nad oligarhi, vendar kljub temu ni za pričakovati, da bi se podjetja množično znašla v stečaju. Urednik poslovne revije Finans Oleg Anisimov pojasnuje: "Ljudje, ki vodijo našo državo, niso neumni. Razumejo potrebo po obstoju oligarhov, saj bodo v primeru množičnega stečaja podjetij krivi oni in ne vlada."

Kremelj sedaj s krediti obvladuje večino večjih podjetij v državi, vendar mnogi ruski analitiki novo vez med politiki in posloveži imenujejo "partnerstvo" in ne "obvladovanje".