Rusko-slovensko podjetje za Južni tok bo predvidoma ustanovljeno marca

Ruski plinski gigant Gazprom in slovenska družba Geoplin Plinovodi bosta skupno podjetje za Južni tok ustanovili marca, je Gazpromovo namero včeraj povzel Igor Šjogolev, sopredsedujoči slovensko-ruski medvladni komisiji za gospodarsko sodelovanje.

Objavljeno
17. februar 2011 12.07
Ka.L.
Ka.L.
Moskva - Slovenija bo po njegovih besedah postala ena glavnih tranzitnih držav na Balkanu. Kot je po poročanju ruske tiskovne agencije Ria Novosti pojasnil Šjogolev, bosta državi sodelovali tudi pri polaganju optičnega kabla vzdolž plinovoda Južni tok, ki bo služil tako za upravljanje s plinovodom kot za komercialne namene, poroča STA.

Gazprom trenutno dobavlja zemeljski plin Geoplinu po dolgoročni pogodbi do leta 2017. V letu 2009 je slovenska družba ponudila podaljšanje pogodbe do leta 2035, hkrati pa tudi pregled pogojev po pogodbi. Strani sta se dogovorili za podaljšanje pogodbe, trenutno pa sta v pogovorih za povečanje količine plina, in sicer ravno zaradi Južnega toka, še piše STA in dodaja, da bo Južni tok ruski plin do Evrope prenesel mimo Ukrajine, po načrtih pa bo plin po 900 kilometrov dolgem plinovodu po njem stekel leta 2015. Po plinovodu naj bi steklo 63 milijard kubičnih metrov plina letno.

Rusija je sporazume o sodelovanju pri izgradnji in uporabi plinovoda Južni tok poleg Slovenije (državi sta sporazum podpisali novembra 2009) podpisala še z Bolgarijo, Srbijo, Madžarsko, Grčijo, Hrvaško in Avstrijo.

Kot smo poročali včeraj, namerava Gazprom Neft, hčerinska družba Gazproma, podpisati dogovor o dobavi naftnih derivatov Sloveniji, s Petrolom.