Ryanair s 35-odstotno rastjo dobička

Irski nizkocenovni letalski prevoznik je v tretjem četrtletju letos oz. v drugem četrtletju zabeležil 35-odstotno rast čistega dobička. Ta se je v primerjavi s enakim obdobjem lanskega leta s 185,8 milijona evrov povišal na 250,5 milijona evrov.

Objavljeno
02. november 2009 12.49
Letala družbe Ryanair
Ma.B./STA
Ma.B./STA
London - Prihodki družbe so se v omenjenem obdobju sicer znižali za štiri odstotke.

Prihodki so se od začetka julija do konca septembra letos na letni ravni znižali z 1,03 milijarde na 992 milijonov evrov. Družba je kljub temu zabeležila boljši poslovni rezultat kot pred letom dni, predvsem na račun zmanjšanja stroškov. Te so zmanjšali za 16 odstotkov na skupno 694 milijonov evrov, k čemur so med drugim prispevale tudi nižje cene goriva.

Kljub ugodnim poslovnim rezultatom pa so Ryanairove delnice na borzi danes zdrsnile v rdeče območje, predvsem po zaslugi komentarjev Ryanairovega izvršnega direktorja Michaela O'Learyja. Poudaril je namreč, da družba ne bo nadaljevala z načrtovano širitvijo, če od ameriškega proizvajalca letal Boeinga ne bo uspela izpogajati boljših pogojev za nakup 200 novih letal med letoma 2013 in 2016.

Ryanair je sicer v prvi polovici poslovnega leta, ki se je zaključilo konec septembra, zabeležil 373,5 milijona evrov čistega dobička, medtem ko je ta pred letom dni znižal le 95,3 milijona evrov. Poleg dobička je Ryanair povečal tudi število prepeljanih potnikov. Teh je bilo v prvi polovici lanskega poslovnega leta za 15 odstotkov manj kot v primerljivem obdobju letos, ko so jih našteli okoli 36 milijonov.