S 1. aprilom res dražja elektrika

Vlada je odobrila povečanje cen za dobavo električne energije gospodinjskim odjemalcem s 1. aprilom. Cene za gospodinjske odjemalce bodo višje za 4,94 odstotka.

Objavljeno
22. marec 2007 18.59
Odslej tudi novinke EU v čezevropsko energetsko omrežje
Ljubljana - Vlada je na današnji seji odobrila povečanje cen za dobavo električne energije gospodinjskim odjemalcem s 1. aprilom, kar bo imelo za posledico povišanje maloprodajnih cen za gospodinjske odjemalce v višini 4,94 odstotka. Povečanje cen je selektivno. Tako se bo račun za elektriko za gospodinjske odjemalce z najnižjo porabo (I. stopnja) povečal za štiri odstotke, za porabnike II. stopnje za 4,9 odstotka in za porabnike z največjo porabo (III. stopnja) za 5,1 odstotka.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za gospodarstvo, gospodarska javna služba dobave tarifnim odjemalcem posluje z vsakoletnimi izgubami, saj so nakupne cene električne energije, po katerih kupuje energijo, višje od cen, določenih s sklepom vlade. Za vzpostavitev postopnega približevanja tržnemu oblikovanju cen električne energije ter zmanjšanju zaostajanja cen za dobavo električne energije za gospodinjske odjemalce v Sloveniji za pogodbenimi nakupnimi cenami je ministrstvo za gospodarstvo predlagalo korekcijo cen.

Povišanje cen električne energije bo omogočilo dobaviteljem lažje postopno prilagajanje rastočim nakupnim cenam energije, odjemalcem pa postopno privajanje na liberaliziran trg električne energije, so prepričani na ministrstvu za gospodarstvo.