S stavko do novih zaposlitev?

Sindikat železničarjev Slovenije zaradi pomanjkanja delavcev in preveč nadurnega dela za 30. marec napoveduje dveurno opozorilno stavko.

Objavljeno
21. marec 2007 14.20
Pendolino
Ljubljana - Sindikat železničarjev Slovenije je na poslovodstvo železnic v ponedeljek poslal obvestilo, da zaradi pomanjkanja delavcev, preveč nadurnega dela in posledično velikega dela neizrabljenega lanskega dopusta za 30. marca napoveduje dveurno opozorilno stavko. Po besedah predsednika sindikata Franca Zupanca odgovora poslovodstva še niso prejeli, neuradno pa naj bi ga obravnavali na četrtkovi seji poslovodstva. Na Slovenskih železnicah so povedali, da odgovor še pripravljajo.

Kot so povedali na Slovenskih železnicah danes povedali, so bili z napovedjo stavke seznanjeni v torek. Poslovodstvo bo, kot zatrjujejo, oblikovalo pogajalsko skupino, ki bo naredila vse, da do stavke ne bi prišlo.

Opozorilna stavka pa je po Zupančevih besedah zadnja možnost, da se omenjena problematika na železnicah reši. "Plan kadrov je sprejelo to poslovodstvo in se v njem zavezalo, da bo v letu 2007 na novo sprejelo določeno število ljudi. Ko pa so pripravljali potrebne akte za sprejem tega plana, pa so številke iz nam neznanih razlogov drastično znižali," je pojasnil Zupanc, ki poudarja, da je za obvladovanje procesa dela potrebno določeno število izvajalcev.

Posledice pomanjkanja kadra se že kažejo, poudarja Zupanc. "Letni dopust iz leta 2006 prenašamo v povprečju med 40 do 45 odstotkov, nadurno delo pa se pojavlja nad zakonsko dovoljeno mejo. To so pokazatelji, ki kažejo na nujne potrebe po zaposlitvah," je dejal. "Ne vztrajamo, da se na novo zaposlijo ljudje od zunaj, temveč da se znotraj opravijo prerazporeditve," je še poudaril Zupanc.

Spomnil je, da je tudi poslovodstvo samo v planu kadrov ugotovilo, da je približno od 400 do 500 delavcev, ki niso racionalno zaposleni. "Tistega, kar so samo ugotovili, zdaj ne izvajajo," je zatrdil Zupanc. Od konca lanskega leta se je sindikat, tako Zupanc, na to temo že nekajkrat sestal s poslovodstvom železnic, a do dogovora ni prišlo.

Če stavkovni odbor in vodstvo podjetja ne bosta našla skupnega jezika, bodo torej železničarji 30. marca med 10. in 12. uro opozorilno stavkali.