S tožbo nad sklepe avgustovske skupščine

Vseslovensko združenje malih delničarjev je zoper Pivovarno Laško vložilo tožbo, s katero izpodbija sklepe avgustovske skupščine družbe. Okrožno sodišče v Celju je tožbo Laščanom vročilo danes.

Objavljeno
11. november 2009 18.25
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Laško - V pivovarni pa menijo, da je ta neutemeljena in bodo nanjo odgovorili v predvidenem 30-dnevnem roku, so sporočili iz Laškega.

VZMD v tožbi primarno zahteva, da sodišče ugotovi ničnost sklepov skupščine Pivovarne Laško z 31. avgusta letos oziroma jih razveljavi. V združenju namreč menijo, da je majska, t. i. stopniščna skupščina Pivovarne Laško veljavna.

V gospodarskem sporu o ničnosti t. i. stopniščne skupščine Pivovarne Laško je, kot je znano, prejšnji teden prišlo do preobrata. Infond Holding je umaknil tožbo zoper Laško, vloženo z namenom dokazovanja ničnosti te skupščine, nekdanji prvi mož pivovarne in takrat še posredno večinski lastnik Laškega Boško Šrot pa je pojasnil okoliščine preklica majske skupščine, ki so jo, kot je znano, nato sami izpeljali mali delničarji.

Šrot je na sodišču pojasnil, da je sklep o podpisu skupščine 29. maja podpisal, a je bil očitno neustrezno, torej prepozno objavljen. Kot razlog za preklic skupščine je Šrot navedel odločitev urada za varstvo konkurence, ki je največjemu lastniku Laškega, družbi Infond Holding, odvzel glasovalne pravice. Šrot je v zvezi z odvzemom glasovalnih pravic Infond Holdingu še dejal, da naj bi pri tem varuh konkurence še isti dan ugotovil, da je šlo za napako.

Kot je prejšnji teden dejal predsednik VZMD Kristjan Verbič, Šrotovo pričanje potrjuje, da je majska (t. i. stopniščna) skupščina Pivovarne Laško legitimna, prav tako vsi na njej sprejeti sklepi. Hkrati pa je iz tega po Verbičevih besedah sklepati, da je avgustovska skupščina Pivovarne Laško nična in da so vsi sklepi in zasedanja nadzornega sveta, ki je bil imenovan na tej skupščini, pod vprašajem.