Savi se odpirajo vrata za vstop v Abanko

Svet Banke Slovenije (BS) naj bi Savi, ki jo vodi Janez Bohorič, dal soglasje za nakup do 33-odstotnega deleža v Abanki Vipa. Neuradno bo nakupu deleža v Abanki sledilo vsaj nekaj mesecev povezovalnega zatišja.

Objavljeno
21. marec 2007 22.45
Predsednik NS Mercatorja Janez Bohorič
Ljubljana – Svet Banke Slovenije (BS) je danes Savi, ki jo vodi Janez Bohorič, dal soglasje za nakup do 33-odstotnega deleža v Abanki Vipa, nam je danes potrdilo več neuradnih virov. Po informacijah, ki nam jih ni uspelo preveriti, je Sava celo že podpisala dober mesec dni pripravljeno pogodbo z nekaterimi sedanji lastniki Abanke na čelu s FMR in Primorjem o nakupu njihovih deležev, delnice pa bodo tako najverjetneje že v prihodnjih dneh tudi uradno preknjižene.

Medtem ko na BS danes popoldne ni bilo mogoče izvedeti, ali so člani sveta sploh razpravljali o vstopanju Save v Abanko, nam je več neuradnih virov potrdilo, da je kranjska družba, ki ima v lasti tudi 40 odstotkov Gorenjske banke, vendarle dobila soglasje za posel. Kot smo v Delu že poročali, je bil ta dogovorjen že sredi februarja, po njegovi izpeljavi pa bo imela Abanka, ki jo vodi Aleš Žajdela, tri velike lastnike: državo (prek Zavarovalnice Triglav in Hita bo obvladovala skoraj 40-odstotni delež), cerkveni holding Zvon Ena s 16,1 odstotka delnic (BS mu dovoljuje nakup do petine) in Savo oziroma njeno Gorenjsko banko. Ta bo imela po novem v lasti med 10 in 25 odstotki delnic; delež Gorenjcev je namreč odvisen od števila delničarjev Abanke, ki ji bodo skupaj s FMR in ajdovskim Primorjem prodali delnice.

V Savi, ki bo po dosegljivih informacijah sporočilo o vstopu v Abanko objavila v prihodnjih dneh, danes niso želeli dajati uradnih komentarjev, Bohorič pa je bil nedosegljiv.

Več preberite v četrtkovi tiskani izdaji Dela!