SCT potrebuje 
še 52 milijonov evrov

Podjetje se pogovarja z družbo EMS, ki je že odobrila osem milijonov evrov posojila. Sodišče je dalo k posojilu soglasje. Posojilo bo namenjeno izplačilu plač delavcem in za zagon oz. nadaljevanje projektov.

Objavljeno
09. marec 2011 09.50
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo
Ljubljana – Za uspešno izpeljavo prisilne poravnave SCT potrebuje približno 60 milijonov evrov, je družba na petkovi seji upniškega odbora sporočila največjim upnikom. Kot je razvidno iz zapisnika seje upniškega odbora, se v SCT za pridobitev tega zneska pogovarjajo s hrvaško družbo EMS. Ta je ljubljanskemu gradbincu že zagotovila osem milijonov evrov kredita, k čemur je včeraj dalo soglasje tudi Okrožno sodišče v Ljubljani. Kot je znano, je upniški odbor v petek podal pozitivno mnenje o najemu osmih milijonov evrov kredita pri tej zagrebški družbi. Za to so glasovali Salonit Anhovo, Direkcija za ceste BiH ter Petrol. Vsi trije upniki so izpostavili, da je nujno hitro podpreti najem posojila. Po drugi strani obe banki v upniškem odboru, NLB in Abanka Vipa, najema posojila nista podprli, saj nista imeli dovolj informacij. SCT bo tri milijone evrov posojila namenil januarskim in februarskim plačam, preostalih pet milijonov pa zagonu gradbenih del na določenih projektih v Sloveniji. Med drugim naj bi denar uporabili za projekte Mestne občine Ljubljana, letališče v Cerkljah, kanalizacijsko omrežje v Dekanih, nadvoz Semedela ter viadukt in predor Ljubno na gorenjski avtocesti.

Vendar je SCT hrvaškega partnerja že obvestil, da bo za uspeh prisilne poravnave potreboval še 52 milijonov evrov. Na vprašanje predsednika upniškega odbora Uroša Ilića, ali se bodo sredstva zagotovila s podrejenim posojilom, konverzijo ali dokapitalizacijo, so predstavniki SCT odgovorili, da tega ne vedo, prav tako ne vedo, ali bodo sredstva sploh pridobljena. Poslovni modeli sodelovanja, kot so dejali, namreč še niso znani.

Upniški odbor je SCT naložil, da do sobote predloži računovodske izkaze posojilodajalca, pojasni njegovo kapitalsko strukturo in preostale finančne podatke, iz katerih se lahko ugotovi zmožnost družbe EMS, da do konca marca zagotovi osem milijonov evrov posojila in dodatnih 52 milijonov evrov sredstev.

O družbi EMS je malo znanega in še manj o tem, zakaj plačilno nesposobnemu SCT daje kredit. Je v lasti EMS Holdinga iz Düsseldorfa, ki ga vodi Metin Selvi, holding pa ima svoja predstavništva tudi v Rusiji in Turčiji.

***

Višje sodišče v Ljubljani je prejšnji četrtek kot neutemeljeni zavrnilo pritožbi upnikov podjetja Mensel Sistemi in avtomatizacija ter Inštituta za varstvo pri delu in varstvo okolja Maribor proti sklepu o uvedbi prisilne poravnave SCT. Oba sta namreč predlagala, da sodišče predlog za začetek prisilne poravnave zavrže in uvede stečajni postopek.