Še brez ustrezne rešitve za vračilo dolga

Direktor DEM Viljem Pozeb je povedal, da v pogajanjih med Dravskimi elektrarnami Maribor in družbo Zvon Ena Holding glede vračila dolga še niso našli ustrezne rešitve, zato bodo s pogovori nadaljevali v petek.

Objavljeno
28. oktober 2009 14.47
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Maribor - Pogajanja med Dravskimi elektrarnami Maribor (DEM) in mariborsko družbo Zvon Ena Holding glede vračila dolga v višini devet milijonov evrov se nadaljujejo.

Kot je pojasnil Viljem Pozeb, jim je Zvon Ena Holding danes ponudil dodatno zavarovanje nastalega dolga, ki ga ne more vrniti zaradi finančnih težav, ki jih v DEM sicer razumejo. "Če bi bil Zvon Ena Holding pripravljen vrniti vsaj nekaj dolga in pristati na krajše podaljšanje vrnitve preostalega dolga, bi bilo za nas to sprejemljivo, vendar s tem mora soglašati tudi naš nadzorni svet," pravi Pozeb.

Izrazil je upanje, da bodo s predstavniki Zvon Ena Holdinga našli zadovoljivo rešitev za obe družbi, saj bi morebitni stečaj Zvon Ena Holdinga poslabšal položaj DEM.

Kot je znano, je nekdanji direktor DEM Damijan Koletnik leta 2007 Zvon Ena Holdingu odobril posojilo v višini 21 milijonov evrov. Prvi obrok v višini 12 milijonov evrov so sicer poplačali junija letos, v skladu z dogovorom pa bi morali drugo polovico izplačati v dveh delih do konca leta, in sicer 4,5 milijona evrov do konca septembra, enak znesek pa do konca decembra.

Po sklenjenem dogovoru ima Zvon Ena Holding možnost zapadli znesek poravnati še do petka, sicer jim takoj zapade tudi drugi del dolgovanega zneska, za katerega je bil dogovorjeni rok plačila 30. decembra 2009.