Še ena bonitetna agencija znižala oceno Egiptu

Potem ko je ena vodilnih svetovnih bonitetnih agencij Moody's včeraj znižala bonitetno oceno Egiptu, so to danes storili tudi pri agenciji Standard & Poor's.

Objavljeno
01. februar 2011 15.13
Karmen Lugarič, delo.si
Karmen Lugarič, delo.si
Kairo - Ob tem so ocenili, da bodo nemiri in politična nestabilnost upočasnili gospodarsko rast države ter škodili njenim javnim financam, poroča STA.

Agencija je oceno na dolgoročni dolg Egipta, ki ga danes že osmi dan pretresajo protesti jeznih državljanov, znižala za eno stopnjo na BB. Ob tem je opozorila, da bi lahko oceno v prihodnjih treh mesecih še dodatno znižala.

Standard & Poor's ocenjuje, da se bodo nasilni protesti proti dolgoletni vladavini egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka nadaljevali kljub nekaterim političnim spremembam, ki jih je v minulih dneh uvedel Mubarak, dodaja STA.

Moody's je bonitetno oceno egiptovskih državnih obveznic včeraj znižal za eno stopnjo na Bb2, obete pa je znižal s stabilnih v negativne. Agencija je odločitev utemeljila z "nedavnim znatnim povečanjem tveganja glede političnih dogodkov in skrbmi, da bi lahko politični odziv spodkopal že tako šibke javne finance".