Se je spet tresla gora?

Igor Bavčar, prvi slovenski notranji minister in sedem let predsednik uprave koprskega holdinga Istrabenz, je pričakoval, da bodo kriminalisti prej ali slej pozvonili na njegovih vratih.

Objavljeno
03. oktober 2009 21.38
Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Igor Bavčar, prvi slovenski notranji minister in sedem let predsednik uprave koprskega holdinga Istrabenz, je pričakoval, da bodo kriminalisti prej ali slej pozvonili na njegovih vratih. Nekateri slovenski mediji smo o tem pisali že aprila, ko smo domnevali, da je policijsko pridržanje Igorja Bavčar vprašanje dni ali tednov. Poglavitni očitek: sum zlorabe položaja in pranje denarja. Ključna nepravilnost se je v teh dneh strnila v preprodajo komaj 7,3-odstotnega deleža, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin (za 23 milijonov evrov), nato je Pivovarna prodala tako bogat Plinfin za vsega 7.500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega (sicer direktorja Maksime Holding). Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov. Kam je »izhlapel« omenjeni Microtrustov zaslužek, je eno od vprašanj, na katerega morajo odgovoriti preiskovalci. Vendar je slovenska javnost že takrat opazila, da je samo štiri dni pozneje Igor Bavčar od Poteze Netherlands kupil FB Investicije za 3,5 milijona evrov, neznana oseba pa je FB Investicije dokapitalizirala z dodatnimi 6,5 milijona evrov. FB Investicije so 78-odstotni lastnik Maksime Holding, ta pa približno četrtinski lastnik Istrabenza. Pom Invest (Ivana Vizjaka) je 7,3-odstotni paket prodal Potezi Naložbe (Branka Drobnaka). Drobnak ga je dodal k približno 17-odstotnemu deležu, ki ga je prej kupoval po približno 60 evrov za delnico, prodal skoraj četrtinski delež družbam iz skupine NFD Holding Staneta Valanta po ceni 102,5 in ustvaril za okoli 35 milijonov evrov dobička.

V plesu delnic so posamezniki služili, velika večina pa je izgubila. Kakih 15.000 malih delničarjev Istrabenzove delnice ne more prodati niti po devet evrov, čeprav so bile pred dvema letoma že skoraj 140 evrov. Če bo Igor Bavčar dokazal, da je šlo za povsem običajne in zakonite posle, potem se je gora tresla zaman. Policisti pa vztrajajo, da se pri tokrat tresoči gori ne bo rodila samo miš.

Iz Nedela