Šempetrska bolnišnica zmanjšala izgubo

Potem ko je šempetrska bolnišnica sredi lanskega leta zabeležila 542.000 evrov izgube, se je ta do konca leta zmanjšala na 121.000 evrov, konec leta 2006 pa je imela za 163.000 evrov dolgoročnega dolga.

Objavljeno
15. februar 2007 15.41
Poslovni direktor šempetrske bolnišnice Darko Žiberna
Šempeter pri Gorici - Potem ko je šempetrska bolnišnica sredi lanskega leta zabeležila 542.000 evrov izgube, se je ta do konca leta zmanjšala na 121.000 evrov, konec leta 2006 pa je imela za 163.000 evrov dolgoročnega dolga. To jo uvršča v zgornjo tretjino poslovno uspešnih slovenskih bolnišnic in ne pomeni katastrofe, je na današnji novinarski konferenci v Šempetru pri Gorici poudaril poslovni direktor bolnišnice Darko Žiberna. Sam se ne strinja s sedanjim "dvoglavim" vodenjem, ki naj bi bil vzrok težav v ustanovi.

"Sedanji vzorec vodenja bolnišnice zanesljivo ni dober," je enega glavnih vzrokov za negativno poslovanje šempetrske bolnišnice izpostavil Žiberna. Na problem dvojnega vodenja zaradi domnevno nejasnih razmejitev pristojnosti med Žiberno in strokovnim direktorjem Martinom Šinigojem so sicer nedavno opozorili zaposleni v zdravstveni negi in zdravniki.

To težavo in negativno poslovanje naj bi predvidoma še ta mesec obravnaval svet zavoda. "Zavzemam se za podjetniško neprofitno vodenje bolnišnice. Ali bo ustanovitelj temu prisluhnil, še ne vemo. Problem vodenja bo rešil ustanovitelj," je v zvezi s tem povedal Žiberna, ki se mu mandat izteče februarja 2008. Kot pravi, bo še premislil, ali so pogoji za uspešno delo direktorja in bolnišnice zagotovljeni, saj sedanje poslovno okolje zahteva (pre)velike napore.

Žiberne: Finance bolnišnice kažejo izredno dobro

Lanska poslovna izguba, ki so jo uspeli znižati z boljšo organizacijo dela, Žiberne ne skrbi, saj finance bolnišnice kažejo "izredno dobro" stanje. Cilj ustanove namreč ni dobiček, pač pa poslovanje okoli "pozitivne ničle" ter izvajanje programa zdravstvenega varstva prebivalstva, je poudaril in dodal, da "bolnišnica zadnjih deset let več kot zadovoljivo izpolnjuje svoje poslanstvo".

Kot je pojasnil, je izguba posledica dvojnega vodenja bolnišnice, naraščanja stroškov dela, nepotrebne birokracije, ki je v šempetrski bolnišnici še posebej velik problem, in posledično nezadovoljstvo zaposlenih. Te težave nameravajo v bolnišnici rešiti v letošnjem letu. Zavrnil je tudi očitke o kadrovski podhranjenosti bolnišnice, ki je imela konec lanskega leta 912 zaposlenih. " Bolnišnica še nikoli ni imela toliko kadrov, so pa v določenih segmentih težave. Problem je v sami strukturi," je pojasnil.

Sicer pa je, čeprav jo tare nezadovoljstvo med zaposlenimi, po besedah Žiberne za šempetrsko bolnišnico, ki ima 31,3 milijona evrov proračuna, uspešno in v mnogih pogledih rekordno leto. Tako so lani v skupno hospitalno obravnavo sprejeli 16.336 pacientov in v specialističnih ambulantah zabeležili 141.610 obiskov.

Rekordna je bila tudi vrednost investicij. Za nov angiokoronograf, prenovo očesnega oddelka, novo stavbo patologije in druge pridobitve so odšteli 3,2 milijona evrov, podobno bo tudi letos, saj načrtujejo za tri milijone evrov naložb. Tretjino tega zneska bo stala stacionarna magnetnoresonančna naprava - nakup mora potrditi še svet zavoda -, ki jo po besedah Žiberne pričakujejo v drugi polovici leta.