Senatorji zagrozili bankam zaradi kreditnih kartic

Pododbor za preiskave v senatnem odboru za domovinsko varnost in vladne zadeve je opravil zaslišanja direktorjev ameriških bank, ki izdajajo kreditne kartice.

Objavljeno
08. marec 2007 09.46
Washington - Pododbor za preiskave v senatnem odboru za domovinsko varnost in vladne zadeve je v sredo opravil zaslišanja direktorjev ameriških bank, ki izdajajo kreditne kartice, in potrošnikov, ki so se zaradi domnevno nepoštenih in zavajajočih praks izdajateljev kartic znašli v globokih dolgovih. Senatorji so opozorili banke, naj spremenijo prakso, ali pa bodo predlagali spremembe zakonov.

Pred senatorji je pričal potrošnik iz zvezne države Ohio, ki mu je 3200 dolarjev dolga na kreditni kartici v petih letih naraslo na 10.700 dolarjev, ker je trikrat prestopil limit. Banka Chase mu je zaračunala 4900 dolarjev obresti, poleg tega pa še 1500 dolarjev kazni za prekoračitev limita in 1100 dolarjev zamudnih obresti. Do srede mu je ostalo še 4400 dolarjev dolga, kar mu je generalni direktor za kreditne kartice pri Chase Richard Srednicki "velikodušno" odpisal s priznanjem, da so ga polomili.

Odkar so demokrati januarja letos prevzeli oblast v ameriškem kongresu, se je malce povečala pozornost potrošniškim vprašanjem, saj to republikanske večine ni pretirano zanimalo. Sedaj so tudi republikanci med kritiki izdajateljev kreditnih kartic, potem ko so jim pred leti spravili skozi zakon, ki je uvedel omejitve na osebne stečaje. Celoten dolg potrošnikov v ZDA znaša več kot 800 milijard dolarjev.

Pomembne informacije v drobnem tisku


Izdajatelji kreditnih kartic so v ZDA na prvi pogled izjemno velikodušni z zavajajočimi oglasi v smislu "več porabiš, več boš prihranil" in uvodoma nizkimi obrestnimi merami, ki se čez noč povečajo za 10 ali več odstotkov brez kakršnegakoli opozorila. Vse pomembne informacije pri odločanju za sprejem kreditne kartice so na koncu ponudb in v drobnem tisku, za katerega so potrebna povečevalna stekla.

Tam se skrivajo podatki, da prekoračitev limita ali samo en dan zamude pri plačilu minimalne vsote avtomatično sprožijo poplavo taks in višjih obresti. Izdajatelji kreditnih kartic so doslej celo avtomatično povišali obresti posamezniku za vsako kreditno kartico, ki jo ima, če je na primer prekoračil limit le pri eni kartici. Senatorji so se zgražali nad takšnim početjem bank, predsednik pododbora Carl Levin iz Michigana pa je dejal, da naj spremenijo prakse, ali pa bo predlagal zakon, ki bo to prepovedal.