Septembra rast industrijske proizvodnje v EU

Obseg industrijske proizvodnje v območju evra se je septembra v primerjavi z avgustom zvišal za 0,3 odstotka, v vsej EU pa za 0,2 odstotka. V Sloveniji je industrijska proizvodnja septembra porasla za 0,7 odstotka.

Objavljeno
12. november 2009 13.48
Po podatkih Eurostata je Slovenija v letu 2004 dosegla 83,3-odstotno razvitost EU
Ka.L.
Ka.L.
Luxembourg - Obseg industrijske proizvodnje v območju evra se je septembra v primerjavi z avgustom zvišal za 0,3 odstotka, v vsej EU pa za 0,2 odstotka, so danes sporočili iz evropskega statističnega urada Eurostat. V Sloveniji je industrijska proizvodnja septembra porasla za 0,7 odstotka.

Septembra je v primerjavi z enakim obdobjem lani industrijska proizvodnja v evrskem območju upadla za 12,9 odstotka, v sedemindvajseterici pa za 12,1 odstotka, še poroča Eurostat.

 

Industrijska proizvodnja se je septembra v primerjavi z avgustom zvišala v sedmih državah, za katere je imel Eurostat podatke, padla v 11 državah, medtem ko je na Nizozemskem ostala nespremenjena.

 

Rast industrijske proizvodnje V Sloveniji tako avgusta, kot tudi septembra

 

V Sloveniji se je obseg industrijske proizvodnje septembra zvišal že drugi mesec zapored; avgusta je bil v primerjavi z mesecem prej višji za 5,1 odstotka. Na letni ravni pa se je industrijska proizvodnja v Sloveniji septembra znižala za 16,3 odstotka, kar je najmanjši padec v letošnjem letu.

 

Največjo rast so septembra zabeležili na Irskem (+11,2 odstotka), v Nemčiji (+ tri odstotke) in na Švedskem (+1,6 odstotka). Največje mesečne padce so zabeležili v Italiji (-5,3 odstotka), na Portugalskem (-3,3 odstotka) in v Bolgariji (-2,6 odstotka).

 

V primerjavi s septembrom 2008 pa je industrijska proizvodnja padla v vseh članicah, za katere je imel Eurostat podatke: najbolj v Estoniji (-29,5 odstotka), na Finskem (-23,2 odstotka) in v Bolgariji (-19,3 odstotka), najmanj pa na Irskem (-0,7 odstotka), Poljskem (-1,3 odstotka) in v Romuniji (-3,6 odstotka).