Septembra v Sloveniji 88.366 brezposelnih

Konec septembra je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje prijavljenih 88.366 brezposelnih oseb, kar je 0,3 odstotka več kot avgusta in 49 odstotkov več kot septembra lani.

Objavljeno
02. oktober 2009 16.44
Okoli 20 zaposlenih v obratu na Senovem naj bi kot zaščitene kategorije prezaposlili v matični obrat v Sevnici, ostale pa že pričakujejo na zavodu za zaposlovanje
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Ljubljana - Konec septembra je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje prijavljenih 88.366 brezposelnih oseb, kar je 0,3 odstotka več kot avgusta in 49 odstotkov več kot septembra lani. Septembra, ko se priliv brezposelnih sezonsko zviša, se je na novo prijavilo 9383 oseb, je danes objavil zavod za zaposlovanje.

Septembra so se glede na avgust povečale vse kategorije novoprijavljenih oseb. Brezposelnih po izteku zaposlitve za določen čas se je prijavilo za 42,5 odstotka več, iskalcev prve zaposlitve za 95,7 odstotka več, trajno presežnih delavcev ter brezposelnih zaradi stečajev pa za 18,9 odstotka več. Med novoprijavljenimi osebami je bilo največ brezposelnih, ki jim je prenehalo delovno razmerje za določen čas, in sicer 3867.

 

Še naprej se spreminja struktura brezposelnosti ter skrajšuje povprečni čas brezposelnosti. Povečujejo se deleži brezposelnih moških, brezposelnih, starih manj kot 50 let, brezposelnih trajno presežnih delavcev in brezposelnih zaradi stečajev.


"Dotok novih brezposelnih oseb je letos močno porasel, vendar so v zadnjih mesecih nekoliko boljše tudi zaposlitvene možnosti," pravijo na zavodu. Od 59.035 brezposelnih, ki jih je zavod v letošnjih devetih mesecih odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 35.480 brezposelnih, kar je 10,7 odstotka več kot v primerljivem lanskem obdobju.

 

Zavod v zadnjih šestih mesecih opaža večje število zaposlitev brezposelnih oseb glede na primerljive lanske mesece. Tako se je septembra zaposlilo 5546 brezposelnih oseb, kar je 19,8 odstotka več kot avgusta ter 23,7 odstotka več kot septembra lani.

 

Septembra je brezposelnost porasla v petih območnih službah zavoda, največ na območju Kopra (3,7 odstotka) ter Nove Gorice (3,1 odstotka). Najbolj se je zmanjšala na območju Celja (-1,3 odstotka).

 

V prvih devetih mesecih se je brezposelnost najbolj povečala na območju Nove Gorice (58 odstotkov), najmanj pa na območju Murske Sobote (11,5 odstotka).

 

Septembra so delodajalci prijavili 14.872 prostih delovnih mest, kar je tudi zaradi sezonskih dejavnikov najvišje število prostih delovnih mest letos. V primerjavi z avgustom je število prostih delovnih mest poraslo za 21,1 odstotka, glede na lanski september pa jih je manj za 39,9 odstotka.

 

Povpraševanje po delavcih se je najbolj zmanjšalo v predelovalnih dejavnostih (za 49,8 odstotka), za več kot 40 odstotkov pa še v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, dejavnosti prometa in skladiščenja, trgovine ter vzdrževanja in popravil motornih vozil ter v dejavnosti poslovanja z nepremičninami.