Šesterica v »aferi Podravka« se brani z molkom

Hrvaški kriminalisti sumijo šesterico iz Podravke pranja denarja, vendar se med včerajšnjim zasliševanjem, ki je potekalo od 17. do 23. ure, ni hotel noben izreči o krivdi.

Objavljeno
22. oktober 2009 12.04
Rok Kajzer, Ma. B.
Rok Kajzer, Ma. B.
Zagreb - Kot piše Večernji list, je v spremstvu policije na zaslišanje najprej prišel Zdravko Šestak, predsednik uprave Podravke, nato še Darko Marinac, nekdanji šef Podravkine uprave, ter Josip Pavlović in Saša Romac, člana uprave. Osumljeni so finančne malverzacije in nezakonitega prevzemanja družbe Podravka.

Šesterica ostaja v priporu, kriminalisti pa danes nadaljujejo z zaslišanjem, na katerem pričakujejo tudi Milana Horvata, šefa uprave in solastnika varaždinske finančne družbe Fime, ki je z Marincem nameraval nezakonito prevzeti Podravko, in Srđana Mladinića, lastnika živilskega podjetja SMS, ki je pristal na posredništvo v sumljivih transakcijah denarja iz Podravke.

Aretirali skoraj celotni vrh Podravke (iz četrtkovega Dela)

Hrvaški kriminalisti so včeraj v zgodnjih jutranjih urah aretirali skoraj celotni vrh koprivniške živilske industrije Podravka in tudi direktorja nekoč uspešnega in uglednega živilskega podjetja SMS in varaždinske finančne družbe Fima. Policisti in tožilci jih sumijo, da so se združili v skupino, ki je izvedla več spornih finančnih transakcij, s katerimi so hoteli nezakonito prevzeti Podravko, preganjali pa jih bodo tudi zato, ker so domnevno povzročili milijonsko škodo temu podjetju, ki velja za eno najuglednejših hrvaških družb.

»Afera Podravka« se je kuhala že nekaj mesecev, udeležencem sumljivih poslov pa je že skoraj uspelo prepričati javnost, da so čudna pota milijonskih transakcij in delnic zgolj posledica briljantno izvedene operacije, kako Podravko zaščititi pred sovražnim prevzemom, ki se je menda napovedoval. Trdili so tudi, da so vse posle spremljale ustrezne državne regulativne ustanove.

Več v tiskani izdaji Dela.