Sežigalnice ne bo, gradili bodo plinsko elektrarno

Talum, HSE in avstrijski Verbund bodo na območju Taluma gradili elektrarno na zemeljski plin, ki bo močnejša od nuklearne v Krškem. Energetsko soglasje so že dobili in se lotili pripravljalnih del.

Objavljeno
12. oktober 2009 11.03
Franc Milošič
Franc Milošič
Kidričevo - V Talumu po štirih letih čakanja znova načrtujejo plinsko-parno elektrarno. Ministrstvo za gospodarstvo vlade Janeza Janše jim ni hotelo izdati energetskega soglasja, brez katerega projekta ni mogoče uresničiti, zdaj pa so soglasje dobili in se lotil pripravljalnih del. Plinsko elektrarno so začeli načrtovati s Holdingom Slovenske elektrarne (HSE) in avstrijskim Verbundom (Österreichische Elektrizitätwirtschaft AG) in za najustreznejšo lokacijo izbrali prostor na območju Taluma.

Načrtujejo podobno ali povsem enako elektrarno, kot jo zdaj že končujejo Avstrijci v Mellachu med Šentiljem in Gradcem. Direktor Taluma Danilo Toplek nam je povedal, da morajo še določiti natančno lokacijo za elektrarno. Poleg tega je Talum začel na odlagališču rdečega blata v Strnišču pri Kidričevem graditi doslej največjo slovensko sončno elektrarno z močjo enega megavata (z možnostjo poznejše razširitve kar do 20 megavatov).

Več v tiskani izdaji Dela.